25η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Μια πολύ σημαντική μέρα πλησιάζει σε δύο μέρες, και δεν είναι άλλη παρά μια μέρα που σκοπό έχει,όπως βέβαια και όλες οι αφιερωμένες παγκόσμιες ημέρες σε κάτι που μας αφορά, και σκοπός είναι η ενημέρωση μας για να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα θέματα μας είτε αφορούν την υγεια, το περιβάλλον, τον κόμσο γυρω μας και στον πλανήτη μας γενικότερα!

Έτσι λοιπόν, η 25 Οκτωβρίου έχει δοθεί παγκόσμια και έχει αφιερωθεί ως κατά του καρκίνου του μαστού.

Μια ασθένεια που όλους μας, μάς ενδιαφέρει και που όλοι κινδυνεύουμε να νοσήσουμε.

Όπως γενικά ο καρκίνος, μια ασθένεια που έχει βαφτισθεί ως η «επάρατη νόσος» και που ακόμη δεν βρέθηκε θεραπεία για καταπολέμηση του, αν και κατά καιρούς δημοσιεύματα λένε ότι έχει βρεθεί το φαρμακο αλλά εσκεμμένα δεν δινεται στον κόσμο γιατί συμφέρει σε κάποιους να υποφέρουν άνθρωποι από την ασθένεια αυτή επειδή υπάρχει χρήμα και θησαυρίζουν κάποιοι  οι οποίοι έχουν την συνταγή ή τα φάρμακα ή την λύση.

Όλες οι μορφές καρκίνου είναι εκεί και καραδοκούν στην γωνία είτε είναι καρκίνος του μαστού που αφορά άμεσα όλες τις γυναίκες, είτε είναι καρκίνος του προστάτη που αφορά άμεσα όλους τους άνδρες είτε είναι γενικά καρκίνος που έχει προσβάλει κάποιο όργανο του ασθενούς με αποτέλεσμα να νοσεί.

Το θετικό σημείο, είναι ότι εάν γίνει έγκαιρα η αναγνώριση ότι κάποιος πάσχει απο αυτή την ασθενεια, τότε χαρμόσυνα νέα έρχονται γιατί μπορεί να θεραπευτεί ακόμη και πλήρως ο ασθενής.

Μπορεί βέβαια, η θεραπεία να είναι επίπονη και χρονοβόρα και ιδιαίτερα εάν χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής και σε χημειοθεραπείες, αλλά τουλάχιστο υπάρχουν ελπίδες για τη σωτηρία του.

Υπάρχουν πολλές σημειώσεις, ιδέες, συμβουλές, άρθρα και άλλα πολλά μέσα στις σελίδες του διαδικτύου αλλά το καλύτερο είναι να επικοιωνείτε με τον γιατρό σας για να παίρνετε προσωπικά ότι σας αφορά και όχι κάτι που είναι σαν μια δίαιτα που την μοιράζουν δεξιά κι αριστερά και μπορεί να είναι γραμμένη για έναν υπέρβαρο και να την κάνει και ενας απλά λίγο παχύς με αποτέλεσμα να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Σκεφτειτε ότι έχουμε πέντε δάκτυλα στο χέρι μας. Αλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα κοντά, άλλα μακρυά. Ολα μεταξύ τους τόσο διαφορετικά που όμως η συνεργασία τους μα δίνει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ένα χέρι που μπορεί και έχει την ικανότητα να κάνει τόσα μαστορέματα την κάθε στιγμή!

Έτσι, το σωστότερο για τον καθένα μας, είναι να επισκεφθεί εφόσον έχει αντιληφθεί κάποιο σύπτωμα, κάτι διαφορετικό πάνω του, που δεν υπήρχε λόγος να ξυπνήσει ένα πρωί και να δει μιαν αλλαγη στο δέρμα ή γενικά στο σώμα του τον γιατρό του και από εκεί και πέρα και σε προσωπική φροντίδα και επιπεδο θα κάνει τα διαβίματα και την θεραπεία που χρειάζεται και που αρμόζει στην περίπτωση του καθενός.

Στην Κύπρο, είναι ίσως το μόνο θέμα με το οποίο είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι. Ίσως γιατί όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε κάποιον πάσχοντα ή και επειδή οι διάφορες οργανώσεις που είναι σχετικές ακούραστα τρέχουν και αμερόληπτα διοργανώνουν καμπάνιες ενημέρωσης, και ημερίδες οπου και δίνεται η ευκαιρία να ενημερωσουντόν κόσμο αλλά και από τα διάφορα μενταγιόν ή άλλα πράγματα που πωλούνται να μαζέψουν κάποια χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για σκοπους έρευνας και μελέτης της ασθένειας.

Καλό είναι λοιπόν να στηρίζουμε με όποιο τρόπο είναι εφικτό για τον καθένα μας την προσπάθεια κατά του καρκίνου αλλά και όλων των υπολοίπων θεμάτων που μας ταλανίζουν και σίγουρα θα στηθούν και πάλι πάγκοι ενημέρωσης κοινού σε διάφορα κεντρικά σημεία όπου θα δωθεί έντυπο υλικό και συμβουλές / οδηγίες προς τους ενδιαφερομενους.

Συνηθως υπάρχουν στα κατά τόπους Mall όπου έχει πρόσβαση ο καθένας μας να επισκεφθεί και να ενημερωθεί για το θέμα που τον αφορά.

Και μην ξεχνάτε πως στηρίζουμε και στηριζόμαστε όλοι μας μέσα από αυτές τις προσπάθειες!!

Γιατί μαζί μπορούμε να υπερβούμε τον κάθε κίνδυνο και εχθρό του ανθρώπινου είδους!

Μαρία Μασούρα, Δημοσιογραφος LemesosPress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here