ΛΕΜΕΣΟΣ: Το Hope For Children για περιστατικό σχολικού εκφοβισμού και βίας

Το “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) με αφορμή το νέο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού και βίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, όπου ανήλικος δέχτηκε σωματική επίθεση από συμμαθητή του στην παρουσία μαθητών του σχολείου, καταδικάζει έμπρακτα το φαινόμενο του εκφοβισμού σε οποιαδήποτε μορφή του, είτε είναι ψυχολογική, σωματική, λεκτική ή διαδικτυακή βία. Είναι σημαντικό να επισημανθεί η σπουδαιότητα της πρόληψης, της αναγνώρισης και της σωστής διαχείρισης τέτοιων φαινομένων, όπως επίσης σημαντική είναι η έμπρακτη συμβολή της κοινωνίας γενικότερα για πάταξη τέτοιων φαινομένων.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, καθώς αντικατοπτρίζει σωρεία προβλημάτων όπως είναι ο ρατσισμός, η ανισότητα μεταξύ φύλων, η ρητορική μίσους κ.α. Η συμπεριληπτική οπτική και ο διάλογος είναι κρίσιμης σημασίας και χρειάζεται την εμπλοκή διαφόρων ειδών επαγγελματιών και γονέων, έτσι ώστε η διαφορετικότητα να δέχεται τον απαραίτητο σεβασμό και αποδοχή. Επιπλέον, για να δημιουργηθεί η βάση της πρόληψης και εξάλειψης του φαινομένου αυτού σε οποιοδήποτε πλαίσιο, η κοινωνία χρειάζεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της ασφάλειας, της ανάληψης ευθυνών, της ενσυναίσθησης, με δίκαιη μεταχείριση και με σεβασμό για την ευημερία όλων των παιδιών.

Υπενθυμίζεται πως ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope For Children”CRC Policy Center προσφέρει διαφόρων ειδών υπηρεσίες για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού. Συγκεκριμένα, το HFC έχει εγκαθιδρύσει μια σειρά προληπτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε όλους τους μαθητές της Κύπρου με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά εκπαιδεύονται από ειδικούς επαγγελματίες για να λειτουργούν ως πρεσβευτές των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και ως υποστηρικτές προς τους συνομήλικούς τους οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζουν εκφοβιστικές συμπεριφορές. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στους υπόλοιπους συνάνθρωπούς μας και ιδιαίτερα στα θύματα και πως να παρεμβαίνουν έτσι ώστε να σπάζουν κακοποιητικά μοτίβα που αναπαράγονται στο περιβάλλον τους, είτε αυτό είναι το σχολείο, το σπίτι ή η γειτονία .

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική είναι η εμπλοκή των θεατών/παρατηρητών σε επεισόδια του φαινομένου αυτού, καθώς μπορούν να επηρεάσουν υποστηρικτικά το άτομο που είναι δέκτης σχολικού εκφοβισμού. Είναι σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις οι παρατηρητές να μπορούν να αναγνωρίσουν το φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού, οι παρατηρητές, εάν μπορούν, είναι σημαντικό να βρίσκονται δίπλα στο θύμα, προκειμένου να υπάρχει ένα ασφαλέστερο πλαίσιο και να μειωθούν οι πιθανότητες για σωματική, ψυχολογική ή λεκτική βία. Επίσης, οι παρατηρητές είναι σημαντικό όταν βρίσκονται μπροστά σε τέτοια περιστατικά να ενημερώνουν ενήλικες, έτσι ώστε να παρέμβουν άμεσα για τη διακοπή του περιστατικού.  

Ο οργανισμός Hope For Children προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και νομικές υπηρεσίες σε γονείς και παιδιά που ανάμεσα σε άλλα θέματα, αντιμετωπίζουν εκφοβισμό. Ακόμη, προσφέρει συμβουλευτικές τηλεφωνικές γραμμές όπως η Γραμμή Βοήθειας 1466 η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα δωρεάν μέσω της οποίας παρέχετε δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το σύνδεσμο ΣΠΑΒΟ, το HFC λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111 η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να καλούν δωρεάν και ανώνυμα για να λάβουν καθοδήγηση και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.

Ο οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center είναι στη διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων για μεταφορά γνώσεων και πρακτικών έτσι ώστε να υπάρξει συλλογική εντατικοποίηση των προσπαθειών διαχείρισης και σταδιακής εξάλειψης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here