ΤΕΠΑΚ/ TExTOUR: Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του χωριού Φικάρδου και της πόλης Άνφε του Λιβάνου

Το εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) οργάνωσε, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, εκδήλωση στο χωριό Φικάρδου με απώτερο στόχο την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Κοινοτικού Συμβουλίου Φικάρδου και του Δήμου Άνφε του Λιβάνου.

Η Άνφε και το Φικάρδου μοιράζονται σημαντικές ομοιότητες: και οι δύο τοποθετούνται στον Προσωρινό Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο στοχεύουν σε υψηλής ποιότητας προστασίας και διαχείρισης των χαρακτηριστικών τους που συνιστούν τη μοναδικότητά τους. Και τα δύο παρουσιάζουν μια αρμονική σχέση μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος, επιτρέποντας μια προοπτική του πολιτιστικού τοπίου.

Κύριος στόχος του Μνημονίου Συναντίληψης είναι:

 • Ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης και τη διατήρηση της κληρονομιάς των μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος και την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίησή τους
 • Ενίσχυση τοπικών προϊόντων σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και συμβολή στην εμπορία τους
 • Συνεργασία στον πολιτιστικό τουρισμό και την πολιτιστική διπλωματία
 • Περισσότερη ένταξη της τουριστικής δραστηριότητας στις τοπικές οικονομίες μέσω μεγαλύτερης διάρκειας παραμονής και προθυμίας επιστροφής τουριστών.
 • Αύξηση της προβολής των τοποθεσιών και των εμπειριών για τους εισερχόμενους επισκέπτες και τουρίστες
 • Διατήρηση του πολιτιστικού τοπίου και ευαισθητοποίηση για την πολιτιστική κληρονομιά των τοποθεσιών και την πρωτοβουλία πολιτιστικού τοπίου

Καί οι δύο κοινότητες ανήκουν σε ένα από τα πιλοτικά έργα του Ευρωπαϊκού έργου TExTOUR (https://textour-project.eu/ ), με απώτερο στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία και ανάδειξη.

Το έργο TExTOURχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Η2020, στο οποίο συμμετέχουν 18 εταίροι από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, σχηματίζοντας τα 8 πιλοτικά έργα. Το TExTOURχρησιμοποιεί Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT’s), με στόχο να αναπτύξει, να εφαρμόσει, να δοκιμάσει και να επικυρώσει ουσιώδεις στρατηγικές και εργαλεία για την ανάπτυξη των απομακρυσμένων περιοχών που συμμετέχουν, με βάση το δυναμικό πολιτιστικού τουρισμού (CT) που διαθέτουν. Στόχος του TExTOUR είναι να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινότητες για να δημιουργήσει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία ευρύτερα.

To Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το Ευρωπαϊκό  έργο Μνημοσύνη (Η2020 ERA CHAIR (https://erachair-dch.eu/ )  στηρίζει την προσπάθεια για την ολιστική ψηφιακή καταγραφή του χώρου, συνδράμοντας με τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι εταίροι των δύο Ευρωπαϊκών Έργων, οι οποίοι επισκέφτηκαν την εκκλησία του 17ου αιώνα αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, όπου τελέστηκε αγιασμός. Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοί ξεναγήθηκαν στο χωριό και επισκέφτηκαν το Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου,  που στεγάζεται στην «Οικία Κατσινιόρου». Η «Οικία Κατσινιόρου» μαζί με την “Οικία Αχιλλέα Δημήτρη”, που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων,  έχουν τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra το 1987.

Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης απεύθυναν ολιγόλεπτους χαιρετισμούς ο Κοινοτάρχης Φικάρδου κ. Σοφοκλής Μαρκίδης, η κυρία Μαρίνα Τρυφωνίδου εκ μέρους του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η κ. Εύη Φιούρη εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης, η κ. Σούλα Κυθραιώτου Ζαβού, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων,  κ.  Omar Jreije εκ μέρους της Άνφε, ο κ. Κυριάκος Ευσταθίου, επιστημονικός υπεύθυνος της Έδρα της ERA-ERA Chair Mnemosyne και αντιπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Αυτισμού.

Ακολούθησε γεύμα με κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης:

 • Τοπική Κοινότητα και Συμβούλιο του Φικάρδου
 • Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων
 • Τμήμα Αρχαιοτήτων
 • Πρόεδρος Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους
 • Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας
 • Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών
 • Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας
 • Ποδηλατικός Όμιλος Ταμασσού και Ορεινής «Άγιος Μνάσων»
 • GAIA Heritage, Λιβάνου
 • Ο Σύνδεσμος για άτομα με Αυτισμό

Η συνάντηση επιχορηγήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού και Cyprus Convection Bureau (CCB).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here