Με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών συνομίλησαν φοιτητές/φοιτήτριες του ΤΕΠΑΚ

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, κα Adina Vălean, για θέματα που αφορούν τους τομείς της ναυτιλίας και των μεταφορών ευρύτερα, είχαν σήμερα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Στη συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που προσφέρει ο κλάδος της ναυτιλίας καθώς επίσης στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, συμμετείχαν επίσης ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος.

Καλωσορίζοντας την Ευρωπαία Επίτροπο στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης Ζαφείρης ευχαρίστησε την κα. Vălean για την επίσκεψή της στο ΤΕΠΑΚ και το ενδιαφέρον της να συζητήσει με τους ακαδημαϊκούς και τους/τις φοιτητές/τριες για τα θέματα του χαρτοφυλακίου της.

«Το ΤΕΠΑΚ, είναι ένα νέο και φιλόδοξο Πανεπιστήμιο. Είμαστε το μόνο δημόσιο ίδρυμα στην Κύπρο που προσφέρει ακαδημαϊκά προγράμματα στον τομέα της ναυτιλίας», ανέφερε, εξαίροντας τη σημασία της πρόσφατης ίδρυσης του νέου ακαδημαϊκού Τμήματος Ναυτιλίας στο Πανεπιστήμιο. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Λεμεσού που αποτελεί σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, επίσης, πως το ΤΕΠΑΚ είναι ένας από τους βασικούς εταίρους του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στην καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στον κλάδο της ναυτιλίας και στην εκπαίδευση μελλοντικών επαγγελματιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, « το ακαδημαϊκό μας προσωπικό επιτελεί σημαντικό ερευνητικό έργο που συμβάλλει στο να καταστεί ο ναυτιλιακός τομέας πιο πράσινος, ψηφιακός και βιώσιμος».

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΤΕΠΑΚ είναι ένα από τα οκτώ ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που συναποτελούν τη Συμμαχία του EUt+ που στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού «Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου». Σημειώνεται ότι η συνάντηση της Συμμαχίας πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Λεμεσό.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος εξέφρασε τη χαρά της για την ευκαιρία να συναντηθεί με νέους και νέες που αποτελούν τους αυριανούς πολίτες και να ανταλλάξει μαζί τους ιδέες και απόψεις.

Η κα. Vălean αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, η οποία συνέβαλε, όπως είπε, στο να δημιουργηθεί μια ναυτική παράδοση και μια παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Η Κύπρος είναι σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και κέντρο πλοιοδιαχείρισης και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πλεονεκτήματα και προοπτικές καθώς επίσης υποχρεώσεις και προκλήσεις», είπε.

Με τον σημαντικό ναυτιλιακό της τομέα, ανέφερε, η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές, στην εισαγωγή καυσίμων χαμηλών εκπομπών για τη ναυτιλία και στο «πρασίνισμα» των λιμανιών και των σχετικών υποδομών τους. Είπε, επίσης, ότι θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να συμβάλουν στο να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη.

«Όλα αυτά χρειάζονται καινοτομία και άτομα με υψηλή εξειδίκευση και προσόντα. Χρειάζονται ανθρώπους σαν κι εσάς», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Κύπρος και η Ευρώπη χρειάζονται ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και αποτελεσματικότητας. Εξέφρασε επίσης την ανάγκη όπως ο  ναυτιλιακός τομέας καταστεί πιο ελκυστικός  προκειμένου να τον επιλέγουν οι νέοι και οι νέες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Σημείωσε πως η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας μεταμορφώνουν τις μεταφορές, προσθέτοντας πως η επιτυχία του τομέα των μεταφορών της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. «Οι ελλείψεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, μειώνουν την ευρωπαϊκή συνδεσιμότητα και επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού», συμπλήρωσε.

«Τα νέα και πιο διαφορετικά μυαλά φέρνουν μαζί τους περισσότερη καινοτομία», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για εξάλειψη των έμφυλων και άλλων στερεότυπων και προκαταλήψεων που υπάρχουν στον τομέα της ναυτιλίας.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πρόβλημα που προκαλεί το τουρκικό εμπάργκο στην κυπριακή ναυτιλία, η κα Adina Vălean είπε ότι είναι ένα πολιτικό πρόβλημα και ο τομέας των μεταφορών είναι θύμα αυτού του προβλήματος, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει, σε κάθε ευκαιρία, την τουρκική στάση στο θέμα αυτό και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετική συνεργασία που διατηρεί το Υπουργείο του με την Επίτροπο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία αποτελεί τη στρατηγική της ΕΕ για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

«Ο τομέας των μεταφορών έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο κ. Καρούσος, ενώ αναφέρθηκε και στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Καταλήγοντας, ο Πρύτανης εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα τού ΤΕΠΑΚ, ως ένα Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο κέντρο μας πόλης και που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, να συμβάλει στις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται σε σχέση με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Η συζήτηση, την οποία παρακολούθησε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρίστος Χωματάς,  έλαβε χώρα στην αίθουσα της Συγκλήτου, στο κτήριο της Πρυτανείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here