ΛΕΜΕΣΟΣ: Βράβευση για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, βραβεύτηκε την Πέμπτη, ο Δήμος Λεμεσού, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου.

Ο Δήμος Λεμεσού συμμετείχε και φέτος, για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με δράσεις που υλοποιούνται από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι σήμερα  Πέμπτη. Το φετινό θέμα της 21ης Διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας  Συνδυάζω – Μετακινούμαι έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των πολιτών να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους για τις μετακινήσεις τους.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι από τους Δήμους, οι οποίοι «πιέζουν» το Υπουργείο «και θέλουν να προχωρήσουν με όλες αυτές τις αλλαγές για να εφαρμόσουμε ή να βελτιωθούμε στα θέματα βιώσιμης κινητικότητας».              

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι η εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Σημείωσε ότι η εκστρατεία προωθεί την αλλαγή της συμπεριφοράς προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας, δηλαδή το περπάτημα και την ποδηλασία, των δημόσιων μεταφορών και άλλων «καθαρών» και έξυπνων και αποτελεσματικών λύσεων στις μεταφορές.

Είπε, παράλληλα, ότι οι τοπικές αρχές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν την εβδομάδα για να δοκιμάσουν καινοτόμα μέτρα σχεδιασμού, να προωθήσουν νέες υποδομές και τεχνολογίες και να προβάλουν τις μόνιμες δράσεις και έργα του Δήμου στους πολίτες.

«Βλέπουμε κάθε χρόνο περισσότερες πόλεις να συμμετέχουν και με την τεράστια απήχηση στα ΜΜΕ η εκστρατεία αναγνωρίζεται εδραίος ως κινητήρια δύναμη για την βιώσιμη αστική κινητικότητα και στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και γενικότερα η Κυβέρνηση, έχουν θέσει στις προτεραιότητες τους την ανάπτυξη των εναλλακτικών και βιώσιμων μέσων διακίνησης.

«Επενδύουμε στην αυξημένη χρήση ποδηλάτων, λεωφορείων, στην πεζή διακίνηση, καθώς και επίσης στην ανάπτυξη των υποδομών που ενισχύουν τη σωστή και ασφαλή χρήση των μέσων αυτών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει προτείνει και έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και για πρώτη φορά η χώρα μας έχει το πλαίσιο προώθησης για την χρήση του ποδηλάτου, το οποίο συμπεριλαμβάνει 17 δράσεις, που μεταξύ άλλων αφορούν το σχέδιο προώθησης αγοράς του ποδηλάτου, – αυτή την στιγμή τρέχει η δεύτερη φάση του σχεδίου-, κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, ποδηλατολωρίδων, υποδομές, δράσεις ενημέρωσης, τεχνολογία και πάρα- πάρα άλλων», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι μόλις ανακοίνωσαν το πρώτο σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ποδηλάτων μέσα σε δύο, δυόμισι ώρες είχαν πάρει περίπου 8.000 αιτήσεις.

«Από ότι φαίνεται, ιδιαίτερα στο θέμα ποδηλάτου, οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ θετικά», είπε, προσθέτοντας ότι αν εγκρινόταν η επιχορήγηση περίπου 1% του πληθυσμού της Κύπρου €200 θα αγόραζε ποδήλατο, «πράγμα που στέλνει πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα, ιδιαίτερα σε μας».

Είπε, επίσης, ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχει ένα δίκτυο των 186χλμ ποδηλατοδρόμων και στα επόμενα έργα που θα προκηρύξουν θα προσθέσουν ακόμα 55χλμ.

«Σε αυτή την προσπάθεια της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, οφείλουμε να αναφέρουμε την μετάβαση που έγινε στο νέο σύστημα των δημόσιων επιβατικών μεταφορών», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το Υπουργείο του συντονίζει σε εθνικό επίπεδο την εκστρατεία για την οποία ο Δήμος Λεμεσού βραβεύεται σήμερα, ενώ στα πλαίσια της υποστήριξης και ενθάρρυνσης των Τοπικών Αρχών για τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, το Υπουργείο έχει καθιερώσει το θεσμό των τοπικών βραβείων.

Το βραβείο του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, συνέχισε, το οποίο αντιστοιχεί και σε χρηματικό έπαθλο, αξίας €2.000 δίνεται κάθε χρόνο στο Δήμο της Κύπρου που διοργανώνει τις περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις με γνώμονα την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Για το 2021, είπε ο κ. Καρούσος, το βραβείο απονέμεται στο Δήμο Λεμεσού, καθώς διοργάνωσε τις περισσότερες δράσεις σχετικές με το περσινό θέμα της εκστρατείας, το οποίο είχε ως θέμα: «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με την βιώσιμη κινητικότητα».

Για το 2022 , σημείωσε, ο θεσμός των τοπικών βραβείων συνεχίζεται και αντίστοιχα ο Δήμος που έχει διοργανώσει τις περισσότερες δράσεις σύμφωνα με το φετινό θέμα της εκστρατείας, θα κερδίσει το αντίστοιχο βραβείο, το οποίο θα του απονεμηθεί σε ειδική τελετή.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας καθιερώθηκε από το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς για να στείλει το μήνυμα μιας ανάγκης για να προωθηθούν βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης από την μια, αλλά και μια πιο ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση.

Ο Δήμος Λεμεσού, είπε, συμμετέχει με διάφορες δράσεις όλα αυτά τα χρόνια «και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η δραστηριότητα του Δήμου συνέβαλε εις το να μας αποδοθεί το βραβείο, το οποίο το Υπουργείο έχει καθιερώσει για το 2021».  

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε, επίσης, ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε σε ότι αφορά την βιώσιμη ή την κινητικότητα με εναλλακτικούς τρόπους και ιδίως το ποδήλατο.

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Πρέπει να υπάρξει συστράτευση σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και ασφαλώς όλα εξαρτώνται και από την πολιτική βούληση αλλά και από την αποτελεσματικότητα μας στην προώθηση κάποιων συγκεκριμένων δράσεων», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, την βιώσιμη κινητικότητα, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε ότι «εμείς αυτή την στιγμή έχουμε το master plan προώθησης εναλλακτικών μέσων διακίνησης».

Η τελετή έκλεισε με σύντομη παρουσίαση αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here