Το μέλλον του βρέφους που εγκαταλείφθηκε από τη μάνα του στη Λεμεσό

Υπό τη φροντίδα του κράτους βρίσκεται πλέον το νεογνό, το οποίο εγκαταλείφθηκε με τη γέννησή του από τη μάνα του, την περασμένη Παρασκευή, στο προαύλιο του Παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Τι ισχύει στην κυπριακή νομοθεσία 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνει τη φροντίδα και προστασία των παιδιών (γονική μέριμνα), σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι γονείς εγκαταλείπουν ή δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τις γονικές τους υποχρεώσεις.

Η ανάληψη της φροντίδας ενός παιδιού από τη Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, εξυπακούει τη μετακίνησή του από το περιβάλλον στο οποίο ζει και την τοποθέτησή του σε ανάδοχη οικογένεια (κατά προτίμηση συγγενική), εφόσον κρίνεται κατάλληλη, ή σε ίδρυμα παιδικής προστασίας.

Οι λόγοι που μετακινούνται παιδιά από το σπίτι τους αφορούν κυρίως σοβαρούς κινδύνους στη διασφάλιση της φροντίδας και προστασίας τους στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Αυτό σημαίνει παραμέληση, κακομεταχείριση, εγκατάλειψη από τους γονείς ή κηδεμόνες ή κακή άσκηση του γονεϊκού ρόλου. Σημειώνεται, όμως, ότι η μετακίνηση παιδιών από τους φυσικούς τους γονείς αποτελεί το έσχατο μέτρο που λαμβάνεται για τη διασφάλιση της προστασίας του παιδιού και αφού εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες στήριξης της οικογένειας, ώστε να παραμείνει το παιδί κοντά τους. Η ανάληψη παιδιού υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας, γίνεται με διάταγμα Δικαστηρίου.

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 270 παιδιά τα οποία διαμένουν σε στέγες και σε ανάδοχες οικογένειες.

Η επόμενη μέρα για το νεογνό που συγκλόνισε το παγκύπριο

Το μέλλον του νεογνού που γεννήθηκε στη Λεμεσό, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα δώσει οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση, η οποία συγκλόνισε το παγκύπριο την περασμένη Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου.

Η μητέρα είναι αντιμέτωπη με τις κατηγορίες που αφορούν εγκατάλειψη βρέφους/παιδιού χωρίς φροντίδα και απόκρυψη τοκετού.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η νεαρή μητέρα μετάνιωσε για την απαράδεκτη πράξη της αμέσως μετά που τη διέπραξε.  Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που μετέβη αυτοβούλως στην αστυνομία και παραδέχθηκε το αδίκημα που διέπραξε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους ανακριτές, γέννησε σπίτι της και ακολούθως μετέβη στο Νοσοκομείο για να ζητήσει βοήθεια για το νεογνό της αλλά και για την ίδια που αιμορραγούσε.  Εκεί, όμως, κυριεύθηκε, είπε, από πανικό, λόγω οικογενειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το νεογνό.

Το αγοράκι, που χαίρει άκρας υγείας, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λεμεσού.

Πηγή: sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here