Φιλοδασικός Σύνδεσμος Αγρού: Επιτυχής η ανταλλαγής νέων ERASMUS+ για μια πιο πράσινη Ευρώπη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής ανταλλαγή νέων με τίτλο «Νεανικές Δράσεις για μια πιο πράσινη Ευρώπη» ( Youth actions 4 greener Europe) που διοργάνωσε ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Αγρού μεταξύ 05-12/9/2022. Η ανταλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στον Αγρό υπό την αιγίδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+, είχε ως θέμα την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό έλαβαν μέρος 40 νέοι ηλικίας 18-30 ετών από 6 Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι μέσα από διάφορες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια ευαισθητοποιήθηκαν για την κλιματική αλλαγή και ανέλαβαν δράσεις και πρωτοβουλίες για προστασία του περιβάλλοντος. Ο κύριος στόχος του προγράμματος ήταν να προωθήσει μια από τις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές αξίες που είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής οι νέοι εξερευνήσαν πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ενώ ανταλλάξαν ιδέες για την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στον τομέα αυτό.

Η ανταλλαγή νέων, που αποσκοπούσε στην αφύπνιση των νέων για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είχε εμπνευστεί από που τη νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, η οποία έχει αναχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής καλώντας τους μαθητές σε μια «παγκόσμια σχολική απεργία» με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρούνται από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι τυφώνες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι επιζητούν συνεχώς, με ένα αλόγιστο τρόπο, την ανάπτυξη και την ευημερία. Η ανάπτυξη, όμως, και η πρόοδος είναι συμβατές μόνο όταν διασφαλίζονται και ανανεώνονται τα φυσικά θεμέλια της ζωής, όταν το παρόν δεν υποθηκεύει το μέλλον.

Τις αιτίες των περιβαλλοντικών προβλημάτων πρέπει να τις αναζητήσει κανείς στις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση και του ανθρώπου με τον άνθρωπο. Η λύση των προβλημάτων αυτών θα προκύψει μέσα από συλλογικές δράσεις των πολιτικών ηγετών, των κυβερνήσεων, των βιομηχανιών, των ΜΚΟ και των πολιτών σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό, χρειάζεται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της καθώς και προβολή των τρόπων αντιμετώπισής τους, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες στην καθημερινή ζωή. Ο έλεγχος της κλιματικής αλλαγής παραμένει, χωρίς αμφιβολία, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα.

Μέσα από διάφορες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης όπως βιωματικά εργαστήρια, διαλέξεις, ομάδες εργασίας, παρουσιάσεις, προσομοιώσεις και ανοικτές συζητήσεις, οι συμμετέχοντες του προγράμματος απέκτησαν επαρκείς γνώσεις και εμπειρίες ώστε να αναλάβουν δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Επίσης οι νέοι ευαισθητοποιηθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ καλλιεργήθηκ;ν οι αξίες της ανακύκλωσης, της μείωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Επίσης στην διάρκεια του προγραμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Λευκωσία, όπου οι νέοι ξεναγηθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο, την Λεβέντειο πινακοθήκη ενώ επισκέφτηκαν τον Δημόσιο κήπο και την Πράσινη Γραμμη.