Ο Δαμιανός και ο Κωστής της Λεμεσού επέστρεψαν στο “σπίτι” τους (pics)

Πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον τη θάλασσα βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη χελώνες που ενήλικες πράσινες χελώνες, ο Δαμιανός και ο Κωστής, που είχαν βρεθεί τραυματισμένες στην θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού πριν από μερικούς μήνες.

Οι δυο χελώνες απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών – Cyprus DFMR, στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ), στο Μενεού, αφού ολοκληρώθηκε η θεραπεία τους.

Στην απελευθέρωση συμμετείχαν άτομα και εκπρόσωποι οργανισμών οι οποίοι ασχολούνται με υποβρύχιες δραστηριότητες. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις θαλάσσιες χελώνες που υπάρχουν στην Κύπρο και τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν προς αυτές κατά τη διάρκεια των υποβρυχίων δραστηριοτήτων τους. Έγινε επίσης ενημέρωσή τους για τη σημασία του δικτύου Natura 2000 ειδικά ως προς την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Το έργο «Πανδώτειρα», στο πλαίσιο του οποίου έγινε η απελευθέρωση και επανένταξη των δυο θαλάσσιων πράσινων χελωνών στο φυσικό τους περιβάλλον, ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο.

Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.

Φωτογραφίες: Γιάννα Σαμουήλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here