Μάτσας: Υπάρχουν στοιχεία για εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του Θανάση

Την τιμωρία των δραστών και των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, που βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας το Σεπτέμβριο του 2005, ζήτησε για μια ακόμη φορά τη μητέρα του Ανδριάνα. Η οικογένεια του εθνοφρουρού και οι ποινικοί ανακριτές Σάββας Μάτσα και Αντώνης Αλεξόπουλος τιμήθηκαν από το Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στη Λεμεσό.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε πως “στοιχεία υπάρχουν, έστω και αν όλη η υπόθεση αδυνάτισε όσον αφορά τη διερεύνηση της λόγω των λαθών και των παραλείψεων και άλλων κακών που επεσυνέβησαν”, και πως με κατάλληλη διερεύνηση οι αρχές “μπορούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος και να αρχίσει η διερεύνηση  εντοπισμού και τιμωρίας, προσαγωγής ενώπιον της δικαιοσύνης των ενόχων».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Μητρόπολης Λεμεσού, μετά το ετήσιο μνημόσυνο του 26χρονου εθνοφρουρού, το οποίο τελέστηκε στο ιερό ναό Παναγίας Παντανάσσης.  Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του Θανάση Νικολάου ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ιδιαίτερά τους ανακριτές, που με «τη σοβαρή δουλειά τους δικαίωσαν αυτό τον αγώνα» και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά τα δύο τελευταία από την μακάβρια εκταφή του παιδιού της.

«Ήθελα να τον φέρω πίσω τον Θανάση, να μιλήσει με την άφωνη μαρτυρία του από τον τάφο, διότι όταν εγώ επέμενα ότι κάποιοι σκότωσαν το παιδί μου κάποιοι με χλεύαζαν. Αυτές τις μέρες είμαι ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη γιατί στο μυαλό μου βρίσκεται ο αβίωτος βίος που βίωνε το παιδί μου και to bulling που δεχόταν από κάποιους. Ακούω ακόμη την φωνή του που με παρακαλούσε και μου έλεγε please mum κάνε κάτι να φύγω από εκεί», είπε η κα. Νικολάου.

Η χαροκαμένη μάνα ζήτησε για μια ακόμη φορά τη τιμωρία των φονιάδων, όπως είπε, του γιου της. «Ζητώ τη βοήθεια όλων εσάς για να φτάσουμε στην τιμωρία των ενόχων και των δολοφόνων και των ηθικών αυτουργών που έδωσαν  τις διαταγές και αφού κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και ατιμώρητοι ανάμεσα  μας αν είναι δυνατόν. Ζητώ επίσης τη τιμωρία των υπαιτίων όσων ευθύνονται για το δικό μου μαρτυρικό αγώνα που με ανάγκασαν να κάμω όλα αυτά που έπρεπε εκείνοι να κάνουν για να φτάσουν εδώ που έφτασα. Θα ήθελα να ευχηθώ καμία μάνα στον κόσμο μα καμία σε καμία γωνιά της γης να μην περάσει αυτά που πέρασαν εγώ», ανέφερε

Από πλευράς του ο ποινικός ανακριτής, Σάββας Μάτσας, έκανε λόγο για μια συγκλονιστική υπόθεση στην οποία έγιναν ηθελημένα λάθη, παραλείψεις και αλλοιώσεις. Τόνισε, παράλληλα, ότι ακόμη υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν τους ενόχους ενώπιον δικαιοσύνης.

«Δεν υπήρξε άλλη περίπτωση που διαβάζοντας το μαρτυρικό υλικό να δένεται κόμπο το στομάχι μου και να με πιάνει ημικρανία. Τόσα πολλά λάθη ηθελημένα, τόσες πολλές παραλείψεις, τόσες πολλές αλλοιώσεις των πραγματικών γεγονότων και τόσο σοβαρές ουδέποτε συνάντησα στην πολυετή καριέρα μου», ανέφερε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δημιουργήσουν, έστω και μετά από 17 χρόνια, μια επαρκή έντιμη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης.

“Στοιχεία υπάρχουν έστω και αν όλη η υπόθεση αδυνάτισε όσον αφορά τη διερεύνηση της λόγω των λαθών και των παραλείψεων και άλλων κακών που επεσυνέβησαν, όμως υπάρχουν και με κατάλληλη διερεύνηση μπορούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος και να αρχίσει  η διερεύνηση  εντοπισμού και τιμωρίας, προσαγωγής ενώπιον της δικαιοσύνης των ενόχων», ανέφερε.

Ο κ. Μάτσας εξέφρασε την άποψη ότι το πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στην οικογένεια του Θανάση, τονίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση ανήκει στο Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου, Νεόφυτος Παπαμιλτιάδους, κατά την έναρξη της εκδήλωσης ανέφερε ότι «ύστερα από πολλές δραστηριότητες του κράτους καταφέραν δύο άτομα, οι εν λόγω ανακριτές, να βρουν τι έγινε σε σχέση με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, έπειτα από καθυστέρηση 17 ετών», σημειώνοντας ότι οι δύο κατάφεραν με επιστημοσύνη να εκδώσουν πόρισμα ποινικών ευθυνών, με ηθική και νομική προσταγή προς το κράτος δικαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here