Ματσάκης για Θανάση: Δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι-Να αναζητήσουμε DNA από άλλους

Για το πόρισμα θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης.

Αρχικά ανέφερε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη διενέργεια νεκροψίας και αυτοψίας στο σώμα του εθνοφρουρού. Συμπλήρωσε ότι το 2012 ανέλαβε να κάνει μία μελέτη μετά από εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η δική μου θέση ήταν ότι δεν έγινε σωστή διερεύνηση και ότι υπήρξαν κενά σε επίπεδα αστυνομικής και ιατροδικαστικής διερεύνησης». Σημείωσε ότι κενά υπήρξαν και στη δικαστική έρευνα. «Δεν μπορούσε να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια», είπε.

Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με την έκθεση η οικογένεια κινήθηκε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και κέρδισε τη δίκη. «Δεν είναι μόνο η πρόσφατη έκθεση των ποινικών ανακριτών αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο καταδίκασε την Κύπρο το 2020».
Ο κ. Ματσάκης ανέφερε ότι «πέρασαν 17 χρόνια και δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι αυτή τη φόρα». Τόνισε σε άλλες περιπτώσεις δεν έγινε κάτι. «Έχω ολόκληρο κατάλογο με περιπτώσεις. Αναγνωρίζονται τα προβλήματα και τα σκάνδαλα, τα συζητάμε για μερικές μέρες αλλά τίποτα δεν γίνεται».

Διευκρίνισε ότι ο νόμος που διέπει του αφύσικους θανάτους είναι αναχρονιστικός. Είναι από την εποχή του 40’. Δεν αναφέρεται σε ιατροδικαστές γιατί δεν υπήρχαν τότε. Μιλά για απαγχονισμό, για πληρωμή του ιατρού που θα κάνει τη νεκροψία σε σελίνια και γρόσια».

Επεσήμανε ότι ως βουλευτής είχε κάνει πρόταση νόμου αλλά μπήκε στο συρτάρι. «Υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν τις αλλαγές σε 6 μήνες και πέρασαν 25χρόνια για μια απλή αναθεώρηση μιας νομοθεσίας».

Τέλος, ανέφερε ότι το DNA που απομονώθηκε στα ρούχα του Θανάση είναι εκεί. «Τώρα μπορούμε να αναζητήσουμε το DNA από άλλα άτομα. Είναι πιο δύσκολη η διερεύνηση και είναι πράγματα που έπρεπε να γίνουν τότε. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο», είπε.

Δείτε το βίντεο: 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here