Limassol Del Mar: Μπήκε επίσημα το νερό στ’ αυλάκι (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Είναι στην επιχειρηματικότητα και το πείσμα του Κύπριου που επένδυσα όταν εξήγγειλα μέτρα, γιατί πιστεύω στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του, γιατί όταν θέλουμε μπορούμε, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή αποκάλυψης του θεμέλιου λίθου του αναπτυξιακού έργου Limassol Del Mar, στη Λεμεσό.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, στην παρουσία πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, Υπουργών, βουλευτών, των τοπικών αρχών και του επιχειρηματικού κόσμου της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έργα όπως το Limassol Del Mar είναι ενδεικτικά της ικανότητας και της δυναμικής που χαρακτηρίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και των στοχευμένων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να ανακόψει την ύφεση και να καταστήσει την πατρίδα μας ελκυστικό προορισμό ξένων επενδύσεων.

“Καθ΄ όλη την πορεία της μέχρι τώρα θητείας της, η παρούσα διακυβέρνηση έθεσε ως πρώτιστο μέλημα την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης”, είπε και διαμήνυσε πως “η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση της οικονομίας, ώστε η Κύπρος να παραμείνει σταθερά σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης”.


Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, λάβαμε μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στα οποία αποδίδεται και η έντονη οικοδομική δραστηριότητα και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για οικιστικές μονάδες που παρατηρείται, “μέτρα που αποσκοπούσαν στην απλοποίηση των διαδικασιών για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδυτικών έργων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και την ταχύτερη χορήγηση αδειών παραμονής σε ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες”.

Την ίδια ώρα, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντίστοιχος ήταν και ο στόχος σειράς αποφάσεων που λήφθηκαν και με τα οποία το φορολογικό πλαίσιο εκσυγχρονίστηκε, κατέστη πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό, περιορίζοντας το φορολογικό βάρος και προσφέροντας κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα, δημιουργώντας έτσι ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

“Ενισχύοντας τα πιο πάνω και με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, φροντίσαμε από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης να προσφέρουμε πολεοδομικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα, έτσι ώστε να πετύχουμε μία υγιή και σταθερή ανάπτυξη”, συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν χαρακτηρίζονται από αυξημένο συντελεστή δόμησης, διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων ή και αναπτύξεων σε αστικά και περιαστικά κέντρα, όπως επίσης και σε τουριστικές ζώνες”.

Πρόσθετα, ανέφερε, με τη Δήλωση της Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα, που ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία της Προεδρίας, αναπτύχθηκαν δράσεις για τις νεοφανείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα start-ups, που ενισχύθηκαν σημαντικά με την ψήφιση, από τη Βουλή, των φορολογικών κινήτρων για επένδυση σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και την εισαγωγή παράλληλα του θεσμού των start up visas.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του που τα συγκεκριμένα κίνητρα αξιοποιήθηκαν από τους επιχειρηματίες, δημιουργώντας νέες επενδύσεις, νέα εισοδήματα “και που, όπως προβλέψαμε, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανακοπή της ύφεσης, τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή σε μια σταθερή ανάπτυξη”.

Πέραν τούτων, πρόσθεσε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε σημαντικότατη αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Κύπρο, ενώ αξιοποιήσαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

“Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η πρόταση μας για τη δημιουργία τριών υφυπουργείων, συναφών με τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών, αναγνωρίζοντας ακριβώς τις δυνατότητες της χώρας μας στους τομείς αυτούς”, είπε και σημείωσε ότι η πρόταση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της διακυβέρνησης και προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των εν λόγω τομέων της οικονομίας που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της χώρας.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, η στόχευση των φορολογικών κινήτρων, τα υποστηρικτικά μέτρα του επιχειρηματικού κόσμου, συνέβαλαν στο να εξέλθει η Κύπρος από μια δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε το 2013, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως “είναι σε αυτήν την επιχειρηματικότητα και το πείσμα του Κύπριου που επένδυσα όταν εξήγγειλα τα μέτρα και όταν πίστευα, λέγοντας τότε, ότι θα πάμε μπροστά γιατί πιστεύω στο πείσμα, γιατί πιστεύω στο επιχειρηματικό δαιμόνιο, γιατί όταν θέλουμε μπορούμε”.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν παραγνωρίζει τα υφιστάμενα προβλήματα και διαβεβαίωσε πως “με την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε, ενόσω παραμένουμε στη διακυβέρνηση της χώρας, να εργαζόμαστε για την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας, σιγουριάς και προοπτικής για το μέλλον, με μόνο μέλημα την ευημερία του λαού μας”.