ΛΕΜΕΣΟΣ: Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τους άστεγους- Τι δέον γενέσθαι; Πως απαντά ο Δήμαρχος;

Το πρόβλημα με τους άστεγους είναι υπαρκτό και καλά κάνουμε να το παραδεχθούμε επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι με τον Χρήστο Μιχάλαρο. Το ζήτημα με τους άστεγους είπε ο κ. Νικολαϊδης δεν αφορά μόνο τη Λεμεσό αλλά και άλλες πόλεις και πρόκειται για ένα θέμα με πολλές πτυχές και πολύπλευρο.

Για το σκοπό αυτό αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων στην παρουσία και του Δημάρχου για να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός ως προς τους χειρισμούς επί του θέματος. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

Στο Δημαρχείο ασχοληθήκαμε με το θέμα, ανέφερε στην εκπομπή ο κ. Νικολαϊδης, με σκοπό να μάθουμε κάποια στοιχεία και να δούμε πως προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν οι διάφορες συναρμόδιες υπηρεσίες ανταλλάσσοντας απόψεις κααι βλέποντας που μπορούν να υπάρξουν συνέργειες ή βελτίωση στις συνεργασίες μεταξύ μας έχουμε βεβαίως υπόψη μας ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν λύνεται από την τοπική Αρχή ή απο μια μεμονωμένη Υπηρεσία.

“Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θέλει κεντρική διαχείριση, απαιτεί κινήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο οι οποίες θα δώσουν διεξόδους σε αυτό το πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον τόπο μας εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν πρόκειται να μειωθεί στην έντασή του, όσο περνάει ο καιρός εντείνεται και οξύνεται το πρόβλημα αυτό. Υπάρχει έλλειψη χώρων να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι. Ας ξεκινήσουμε από το βασικό, δεν μπορεί κανένας να πει ότι ανεξάρτητα από την καταγωγή οποιοσδήποτε άνθρωπος πάνω σε αυτή τη γη πάνω σε αυτό τον πλανήτη δικαιούται μιας αξιοπρεπούς αντιμετώπισης, μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.”

Στη βάση των πιο πάνω, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, να βρεθούν λύσεις για καλύτερο χειρισμό, τουλάχιστον να απαμβλυνθεί το πρόβλημα στο βαθμό που μπορεί να απαμβλυνθεί μέχρι να δρομολογηθούν άλλες αντιμετωπίσεις σε άλλα επίπεδα κυρίως από το κράτος. Μιλήσαμε για παράδειγμα για τις διαδικασίες εξόδου από το Πουρνάρα. Ας πούμε πως ελέγχεται η δήλωση για τον χώρο που θα διαμένουν; Οι πλείστοι δηλώνουν χώρους που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και σίγουρα μόνο και μόνο από αυτό προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα. Πως γίνεται να επιτρέπεται να φύγουν από το χώρο φιλοξενίας τους οι άνθρωποι, όσες αδυναμίες και να έχει ο χώρος αυτός, δίχως στην ουσία να έχουν που να πάνε συγκεκριμένα και να καταλήγουν σε πόλεις ή περιοχές που αποδεδειγμένα δεν υπάρχει υπαρκτός χώρος φιλοξενίας τους;

Υπάρχουν επίσης ζητήματα που αφορούν θέματα εκμετάλλευσηςκάποιων χώρων ή υποστατικών από τους ίδιους τους ιδοκτήτες τους οι οποίοι φιλοξενούν αριθμούς οι οποίοι είναι εντελώς εκτός φυσιολογικής κατάστασης.”

Ερωτηθείς ο κ. Νικολαϊδης αν και στη Λεμεσό παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχει υπεράριθμη φιλοξενία σε διαμερίσματα του ενός και των δυο υπνοδωματίων απάντησε πως “όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές έτσι και στη Λεμεσό εντοπίστηκαν υποστατικά στα οποία διαμένει μεγάλος αριθμός ατόμων σε μικρούς χώρους με απαράδεκτες συνθήκες και έγιναν προσπάθειες και επιχειρήσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία αλλά το πρόβλημα παραμένει υπαρκτό.

Μπορεί να κλείσει το υποστατικό, είπε, τους διώχνεις από το μέρος αλλά το ερώτημα για το που πρέπει να πάμε εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο.

Το θέμα αυτό έχει πολλές πτυχές, υπάρχουν εύαλωτα άτομα, υπάρχουν ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, παιδιά. Όλοι αυτοί πρέπει να τύχουν μιας ανάλογης διαχείρησης.

Το νόμισμα έχει δυο όψεις, τόνισε ο Νίκος Νικολαϊδης, είναι το θέμα των παράνομων αλλοδαπών οι οποίοι πρέπει να εντοπίζονται και να ακολουθείται η σχετική διαδικασία, υπάρχουν και αυτοί που νόμιμα βρίσκονται στην Κύπρο οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν από το κράτος με την πρέπουσα ευαισθησία και ταχύτητα όσο αφορά στα επιδόματα τους, σε ότι αφορά τη διευθέτηση κάποιων πραγμάτων. Δεν είναι όλοι παράνομοι, οφείλουμε να το πούμε αυτό.

Στην εξίσωση μπαίνει και το θέμα της αδήλωτης εργασίας αφού αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους αναζητούν εργασία και αναγκάζονται να δουλέψουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες απασχόλησης.

Η πρόθεση του Δήμου ήταν να έρθουν όλες οι υπηρεσίες κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις, να πούμε εμπειρίες να δούμε πως βελτιώνεται το ζήτημα και βεβαίως να ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις επι συγκεκριμένων ζητημάτων που πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις και όχι γενικά και αόριστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here