ΛΕΜΕΣΟΣ: Μπαίνουν σε ξένα χωράφια και κλέβουν τα τεράτσια

Φαινόμενα κλοπής χαρουπιών (τερατσιών) παρατηρούνται στην ορεινή επαρχία Λεμεσού γεγονός που προκαλεί θυμό και αγανάκτηση στους ανθρώπους της υπαίθρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες που έφτασαν στην ιστοσελίδα SigmaLive, αγρότες που πήγαν να μαζέψουν τα χαρούπια μέσα στο Σαββατοκυρίακο αντίκρισαν με έκπληξη  ότι επιτήδειοι μπήκαν τις προηγούμενες μέρες κρυφά στο χωράφι τους και μάζεψαν μέρος της σοδιά τους.

Μάλιστα εκεί βρήκαν κρυμμένα τα πανιά, τα καλάθια και τις βάκλες γεγονός που μαρτυρεί ότι οι κλέφτες είχαν σκοπό να επανέλθούν  τις επόμενες μέρες.  Το περιστατικό πάντως δεν είναι μεμονωμένο και παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ειδικά στη διάρκεια της έντονης οικονομικής κρίσης οι χαρουπιές της υπαίθρου απέκτησαν εκ νέου κερδοφόρες και αποδίδουν ένα αξιοσέβαστο εισόδημα στους αγρότες.  

 Τα προϊόντα από χαρούπι έγιναν της μόδας και η τιμή τους κάθε χρόνο ανεβαίνει. Φέτος ειδικά η του κιλού αναμένεται να πλησιάσει  το 1 ευρώ το κιλό, οπότε, ο «μαύρος χρύσος» όπως αλλιώς αποκαλούνται τα χαρούπια  που αποδίδουν 50-100 ευρώ το δέντρο  χωρίς να υπάρχει ανάγκη κάποιος να ξοδέψει ούτε ένα για την καλλιέργειά του.

Τα χαρούπια της Κύπρου εξάγονταν στην Αγγλία, στη Γαλλία αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη και θεωρούνταν πρώτης ποιότητας, εξαίρετα.

Πηγή: Sigmalive