ΚΕΒΕ: Λανθασμένος ο τρόπος υπολογισμού αυξήσεων στο λιμάνι Λεμεσού

Τη συζήτηση του ύψους των αυξήσεων στα λιμενικά τέλη που προτίθενται να επιβάλουν για το 2023 οι διαχειρίστριες εταιρείες του τερματικού γενικού φορτίου, στο λιμάνι Λεμεσού, καθώς και διαφοροποίηση του τρόπου υπολογισμού τους, ζητά το ΚΕΒΕ, καθώς θεωρεί λανθασμένη τη μέχρι σήμερα πρακτική.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, πάγια θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι τα λιμάνια πρέπει να παρέχουν υψηλής ποιότητας και ταχείς υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές και να διατηρούν ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία, προχωρώντας ταυτόχρονα σε όλες τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές και σύγχρονα μέσα λειτουργίας.

Οι  δυο ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται το τερματικό γενικού φορτίου, (P&O Maritime Cyprus Ltd και DP World Limassol) έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα που τους δίνεται από το συμβόλαιο διαχείρισης του λιμανιού, με σκοπό να επιβάλουν αυξήσεις στις χρεώσεις τους για το έτος 2023, σημειώνει το ΚΕΒΕ, προσθέτοντας ότι, δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτά τα ποσοστά των αυξήσεων τα οποία έχουν αρχικά δημοσιευθεί.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει το ΚΕΒΕ, η DP World Limassol, ανακοίνωσε ότι από τις 2 Ιανουαρίου 2023 θα προχωρήσει σε αυξήσεις σχεδόν κατά 30% και η εταιρεία «P&O Maritime» ανακοίνωσε την απόφασή της για αύξηση ύψους 12,5% στα τέλη ελλιμενισμού και απόπλου.

Υπενθυμίζει ότι στην DP World Limassol υπήρξε πρόθεση αύξησης 16% κατά το 2022, ποσοστό που μειώθηκε στο 9% μετά που το κράτος ανάλαβε την αποπληρωμή του  δανείου για τους λιμενεργάτες.

«Εάν προσθέσουμε το ύψος των αυξήσεων τα τελευταία δυο έτη, το ποσοστό ανεβαίνει στο αδικαιολόγητα ψηλό 46%, αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία παραχώρησης είναι λανθασμένος και πρέπει να διαφοροποιηθεί  άμεσα, με τρόπο που να αντανακλά τις πραγματικότητες της κυπριακής αγοράς», συμπληρώνει.

Το ΚΕΒΕ υπενθυμίζει επίσης πως «εντοπίζοντας έγκαιρα αυτή την αδυναμία  της σύμβασης προχώρησε προ διετίας με την κατάθεση νομικής γνωμάτευσης στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τεκμηριώνοντας ξεκάθαρα ότι, είναι λανθασμένη πρακτική η συμπερίληψη στο Δείκτη μόνο των τιμών παραγωγού, για την εγχώρια αγορά, εξαιρώντας τις εξαγωγές».

Με εξαίρεση το εργατικό κόστος και το κόστος της ενέργειας που επηρεάζουν αρνητικά τους διαχειριστές, το Επιμελητήριο υποδεικνύει πως τα υπόλοιπα στοιχεία της αύξησης του Δείκτη οφείλονται κατά κύριο λόγο σε εισαγόμενο πληθωρισμό που επηρεάζει το κόστος παραγωγής των εγχώριων προϊόντων και δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος λειτουργίας των λιμανιών.

Θέση του ΚΕΒΕ είναι όπως στον υπολογισμό του πιο πάνω Δείκτη θα πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο κόστη που έχουν άμεση σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα λιμάνια.

Στην επιστολή, καταγράφεται ακόμη μια δεύτερη «εξίσου σημαντική αδυναμία του Δείκτη» και συγκεκριμένα το γεγονός ότι ο καθορισμός της αύξησης προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου του  έτους βάσης (2015) με το Δεκέμβριο του έτους υπό συζήτηση, αντί να λαμβάνεται υπόψη η διαφοροποίηση του Δείκτη σε ετήσια βάση.

Καταληκτικά, το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι το Υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να συγκαλέσει κοινή σύσκεψη, στην παρουσία μας με τις διαχειρίστριες εταιρείες, για να συζητηθεί το ύψος των αυξήσεων που προτίθενται να επιβάλουν για το 2023 και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του τρόπου υπολογισμού των αυξήσεων, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here