Καρούσος: Ο Δήμος Λεμεσού δείχνει το δρόμο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Ο Δήμος της Λεμεσού είναι από τους λίγους Δήμους της Κύπρου που θέλουν και προωθούν την βιώσιμη αστική κινητικότητα θα είναι ίσως ο πρώτος Δήμος που θα πετύχει τους στόχους του, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, εγκαινιάζοντας μαζί με τον Δήμαρχο, Νίκο Νικολαΐδη, την αναβαθμισμένη οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και την επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη.

Γιάννης Καρούσος και Νίκος Νικολαϊδης έφτασαν στο χώρο των εγκαινίων με ποδήλατα, μαζί με άλλα μέλη της δημοτικής Αρχής, κάνοντας χρήση του πρότυπου ποδηλατοδρόμου που κατασκευάστηκε στη μέση του δρόμου.

Σε χαιρετισμό του κατά την τέλεση των εγκαινίων των δυο συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων, ο κ.Καρούσος είπε πως μπαίνουμε πλέον στην εποχή της «Πράσινης Συμφωνίας», όπου «όλοι μας θα καλεστούμε να πάρουμε τα μέτρα, για τα οποία πρέπει και να πληρώσουμε ένα αυξημένο κόστος για να έχουν οι επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον και γη και περιβάλλον για να ζουν».

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας για μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 (Fit for 55) και για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050, ο Υπουργός ανέφερε ότι, προς το στόχο αυτό οι Δήμοι έχουν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

«Ο Δήμος της Λεμεσού είναι από τους λίγους Δήμους που θέλουν και προωθούν την βιώσιμη αστική κινητικότητα και θεωρώ ότι θα είσαστε από τους πρώτους και ίσως ο πρώτος Δήμος που θα πετύχει αυτό το στόχο», είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο πως «δεν φοβάστε να σπάσετε αυγά για να προχωρήσετε κάποια έργα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θέλουν και αυτή είναι η διαφορά του Δήμου Λεμεσού με άλλες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία με το Υπουργείο για διάφορα έργα και δράσεις θα συνεχιστεί, για το καλό της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Τα δύο έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα ήταν μια  ανεπανάληπτη ευκαιρία για το Δήμο μας για  δημιουργία δύο δρόμων προτύπων, τόσο σε σχέση με την βιώσιμη αστική κινητικότητα αλλά και με τη ενίσχυση της εμπορικότητας και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού  Νίκος Νικολαΐδης.

Η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων, προσέθεσε 1,5 χλμ στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης μας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την πορεία προς το μέλλον, είπε και σημείωσε πως «το μέλλον της πόλης μας περνά, χωρίς καμιά αμφιβολία, μέσα από την υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

«Είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος και το στοίχημα για χρήση του λεωφορείου και του ποδηλάτου από όλους μας. Μόνο έτσι αυτή η πόλη θα έχει ένα μέλλον ποιοτικό και βιώσιμο για τους πολίτες της», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως τα δυο έργα αποτελούν μέρος μιας ομάδας από 11 έργα, συνολικού προϋπολογισμού €23 εκατομμυρίων, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη».

Η αναβάθμιση υποδομών της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου συνολικού προϋπολογισμού €5,45 εκατομμυρίων, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2021, περιλαμβάνει δημιουργία ποδηλατοδρόμου, ανακατασκευή οδοστρώματος και κατασκευή πέραν των 20 διαβάσεων πεζών, διαπλάτυνση πεζοδρομιών, υπογειοποίηση δικτύων κοινής ωφελείας, βελτίωση συστήματος όμβριων υδάτων, προσβάσεις σε ΑμεΑ, φύτευση πέραν των 150 νέων δέντρων και διαμόρφωση νησίδων πρασίνου με πέραν των 5000 θάμνων και φωτισμό με 154 νέες κολώνες. 

Το έργο Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη – Οργανική Σύνδεση με τη Θάλασσα κατά μήκος των οδών Παλλάδος – Δημοκρατίας – Αλεξανδρείας,  αφορούσε βελτιωτικές εργασίες στις συγκεκριμένες οδούς, δημιουργία ποδηλατοδρόμου στο κέντρο της οδού Δημοκρατίας, κατασκευή πεζογέφυρας, ανακατασκευή οδοστρώματος, διαπλάτυνση πεζοδρομιών, υπογειοποίηση υπηρεσιών, προσβάσεις για ΑμεΑ, βελτίωση συστήματος όμβριων υδάτων, φύτευση και οδικό φωτισμό. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021 με ένα συνολικό κόστος €5,5 εκατομμυρίων.  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here