Η Λεμεσός διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030

Στη σύσταση ειδικού οργανισμού που θα αναλάβει το έργο της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, προχωρεί ο Δήμος Λεμεσού, ξεκινώντας μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική με επίκεντρο τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, το Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030, απαρτίζουν προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, υπό την προεδρία του Δρα Ανδρέα Πίττα.

Συγκεκριμένα αντιπρόεδρος του οργανισμού είναι η Γεωργία Ντέτσερ και μέλη οι, Δρ Νίκος Ζάμπογλου, Νίκος Κυριακίδης, Ανθή Θεοχάρους, Αντιγόνη Κωμοδίκη, Μιχάλης Παπαευαγόρου, Βασίλης Πρωτοπαπάς, και Τασούλα Χατζηττοφή. Χρέη Γραμματέα-Νομικού Συμβούλου θα εκτελεί ο Χρίστος Μελίδης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού εκφράζει τη βαθιά εκτίμηση και «τις ευχαριστίες του προς τους πιο πάνω καταξιωμένους συμπολίτες μας για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στο καθοδηγητικό σώμα αυτής της κορυφαίας διεκδίκησης της Λεμεσού». Εκφράζει, περαιτέρω, την πεποίθηση ότι η Λεμεσός, ως πόλη με τεράστια παράδοση στον πολιτισμό, έχει όλα τα εχέγγυα να κερδίσει τον επίζηλο αυτό τίτλο.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία των Υπουργών Πολιτισμού της Ελλάδας και Γαλλίας, Μελίνας Μερκούρη και Ζακ Λανγκ από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 1985.

Στην πορεία του χρόνου ο θεσμός έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, αποκτώντας αυξανόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό βάρος για τις πόλεις που τον κερδίζουν μέσα από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποσκοπεί στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και της πολυμορφίας του στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο, στην εμπλοκή των πολιτών και στην ενισχυμένη συμβολή του πολιτισμού στην μακροπρόθεσμη και αειφόρα ανάπτυξη των πόλεων που κερδίζουν τον τίτλο.

Τόσο η πόλη που τελικά φιλοξενεί τον θεσμό, όσο και οι άλλες υποψήφιες πόλεις εξασφαλίζουν σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη αφού η διεκδίκηση προϋποθέτει μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική με επίκεντρο τον πολιτισμό, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here