Γιατί δεν δημοσιοποιείται το πόρισμα των ανακριτών για θάνατο Θανάση

Απάντηση στην λαϊκή απαίτηση για δημοσιοποίηση του πορίσματος για τον θάνατο του στρατιώτη Θανάση Νικολάου έδωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης.

Ο κ.Αγγελίδης φιλοξενήθηκε στο podcast LegalMatters και μίλησε για μια σειρά θεμάτων. Μεταξύ αυτών ήταν και το πόρισμα για τον θάνατο του εθνοφρουρού.

Ο Βοηθός εξήγησε ότι είναι θέση αρχής ότι δεν δημοσιοποιείται το πόρισμα.«Το πόρισμα δεν είναι μαρτυρικό υλικό», είπε.

Για να γίνει πιο αντιληπτός, έφερε το παράδειγμα ότι και Δικαστήριο να πάει μια υπόθεση, στους κατηγορούμενους παραδίδεται το μαρτυρικό υλικό και όχι το πόρισμα. «Το πόρισμα δεν είναι αντικείμενο προς συζήτηση για κανέναν, είναι αντικείμενο προς αξιολόγηση από τους αρμόδιους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, τον Εισαγγελέα και τον Βοηθό. Το πόρισμα δεν πρέπει να δημοσιοποιείται. Δεν δημοσιοποιείτο ποτέ».

«Το πόρισμα είναι συμπεράσματα ενός ανακριτή. Την αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού στο στάδιο πριν προχωρήσει δεν την κάνει ο ανακριτής. Την κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας. Εκείνο έχει τη σημασία και όχι το πόρισμα», είπε.

Αναφορικά με την υπόθεση Θανάση. «Θέλω να διαφοροποιηθώ σε αυτή την περίπτωση. Ναι μεν υπάρχει η απαίτηση άμεσα να παραδοθεί ή όχι. Εκεί δημιουργούνται άλλα δικαιώματα, που έχουν σχέση με το δικαίωμα της ζωής. Εκεί με πάσα σοβαρότητα εξετάζουμε αυτές τις Αρχές και θέλω να σου πω κάτι, υπάρχει τεράστιος σεβασμός προς τη μητέρα και 17 χρόνια αγώνα μπορώ να πω ότι πολύ σωστά νιώθει αυτά που νιώθει για τις Αρμόδιες Αρχές διαχρονικά.

Όταν ήρθε η ώρα όμως να αποφασιστεί να σταλούν για εξέταση στο εξωτερικό, ήταν με δική μας συγκατάθεση γιατί ο σκοπός ήταν πάντοτε να συμβάλουμε προς τη περαιτέρω διερεύνηση. Δώσαμε οδηγίες μετά για την αιτία θανάτου και αν μπορούν να εντοπιστούν οι ένοχοι, αν η αιτία δεν ήταν φυσικά αίτια», ανέφερε.

«Άρα, ενημέρωση θα υπάρξει. Είναι δεδομένο».

«Φανταστείτε αν το πόρισμα προβάλλει και κάποιες εισηγήσεις για τυχόν ύποπτους. Η μητέρα ξεκαθάρισε είναι χωριστό κεφάλαιο. Φανταστείτε να δοθεί στη δημοσιότητα και να έχει μέσα ονόματα υπόπτων που πρέπει να κάνουμε κι άλλες ενέργειες. Αυτός είναι ο σκοπός μας; Να χάσουμε την ουσία απλά για να ικανοποιηθούν κάποιοι;

Ενεργούμε με μελέτη, σεβασμό στα δικαιώματα όσων επηρεάζονται. Σεβόμαστε αυτή τη στιγμή τα δικαιώματα της μητέρας και των συγγενών.

Θα αντιμετωπιστεί δεόντως η συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή δικαιωματικά υπάρχουν τέτοιες νομικές Αρχές που δίδουν την ευκαιρία για περισσότερη ενημέρωση», κατέληξε.\

Πηγή: Sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here