Ανθούση για βίντεο: Εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου και αλλότρια συμφέροντα

Γραπτή δήλωση σχετικά με τον ξυλοδαρμό της 40χρονης γυναίκας στη Λεμεσό εξέδωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση.

Όπως σημειώνει, προτάθηκε η προσωρινή μετακίνησή της γυναίκας και του παιδιού της σε κατάλυμα φιλοξενίας μέχρι την εξεύρεση μόνιμης κατοικίας.

Σημειώνει, παράλληλα, πως «συμπεριφορές από κύκλους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για αλλότρια συμφέροντα δεν γίνονται ανεκτές».

Την ίδια ώρα αναφέρεται και σε νέο βίντεο που δημοσιεύθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με αγενή συμπεριφορά εργαζόμενου σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, σημειώνοντας πως οι ισχυρισμοί ότι οι Λειτουργοί των ΥΚΕ αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν, δεν ευσταθούν.

Αυτούσια η δήλωση

Επαναλαμβάνω την έντονη καταδίκη μου σε κάθε μορφή βίας που εκδηλώνεται εναντίον οποιουδήποτε ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπηκοότητας ή φύλου. Η βία είναι πάντοτε βία και είναι καταδικαστέα. Πρέπει να καταγγέλλεται όταν εντοπίζεται και τα θύματα να προστατεύονται από την Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά το πρόσφατο περιστατικό άσκησης βίας σε αλλοδαπή μητέρα, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επισκέφθηκαν εκ νέου σήμερα την συγκεκριμένη γυναίκα στο νοσοκομείο, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η καλύτερη λύση για την ίδια αλλά κυρίως για το παιδί της, ώστε να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας. Οι Λειτουργοί επανέλαβαν τη θέση των ΥΚΕ ότι είναι προς το συμφέρον και την ασφάλεια του παιδιού να εξευρεθεί άλλος χώρος για διαμονή, σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η προσωρινή μετακίνησή τους σε κατάλυμα φιλοξενίας μέχρι την εξεύρεση μόνιμης κατοικίας πρόταση που είχε γίνει και πριν το περιστατικό. Παράλληλα, όπως σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση, η γυναίκα ενημερώθηκε ότι δύναται να λαμβάνει ποσό για κάλυψη των Βασικών Υλικών Αναγκών, καθώς και Επίδομα Ενοικίου όταν και εφόσον μετακινηθεί σε μόνιμη κατοικία και προσκομίσει ενοικιαστήριο έγγραφο. Η αιτήτρια αποδέχθηκε την προτεινόμενη διευθέτηση και μετά την απόλυσή της από το νοσοκομείο, θα μεταφερθεί σε προσωρινό κατάλυμα.

Πέραν της διευθέτησης που έγινε για το θέμα της διαμονής της μητέρας και του παιδιού, ενημερώθηκα ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχείρισης του περιστατικού, προέκυψαν νέα αιτήματα από την αιτήτρια, τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νόμου και των θεσμοθετημένων διαδικασιών, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση.

Θέλω να τονίσω ότι προσωπική μου επιδίωξη και το μέλημα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων όσων βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την εφαρμογή πολιτικών και νομοθεσιών. Κανένας άνθρωπος, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, δεν είναι αποδεκτό να τυγχάνει κακομεταχείρισης. Συνεπώς, συμπεριφορές από κύκλους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για αλλότρια συμφέροντα, δεν γίνονται ανεκτές. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη έχουν γίνει τροποποιήσεις στις διαδικασίες και έχουν εισαχθεί ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης.

Τέλος, σε σχέση με βίντεο που δημοσιεύθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με αγενή συμπεριφορά εργαζόμενου σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας η οποία πρόσφερε υπηρεσίες στα Γραφεία των ΥΚΕ, δηλώνω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεχτές προς οποιοδήποτε πολίτη. Σημειώνεται ότι τα θέματα φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες έχουν απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν το Υφυπουργείο και είχαν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για λήψη διορθωτικών μέτρων, μη αποκλείοντας και τον τερματισμό της σύμβασης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ανάδοχης εταιρείας. Ωστόσο, η προσπάθεια διασύνδεσης του βίντεο, προτάσσοντας τον ισχυρισμό ότι οι Λειτουργοί των ΥΚΕ αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν δεν ευσταθούν. Η οποιαδήποτε προσπάθεια υπόσκαψης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης είναι προφανές ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και σκοπούς και συμβάλλει στην δημιουργία εντάσεων και την καλλιέργεια ρητορικής μίσους.

Παρόλο που υπήρξαν περιπτώσεις όταν η ανταπόκριση δεν ήταν στα επιθυμητά επίπεδα, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγιναν παραλείψεις. Από την πρώτη στιγμή, δόθηκε όλη η αναγκαία στήριξη προς την γυναίκα και το παιδί της, σε συνεννόηση με τις άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, πριν και μετά το περιστατικό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα συνεχίσουν να προσφέρουν υποστήριξη, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον της μητέρας και του παιδιού.