7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: Ολοκληρώθηκε με βραβεύσεις

Η ταινία “A gentle night” του Qiu Yang, από τη Κίνα, απέσπασε το μεγάλο βραβείο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, με μια όμορφη τελετή λήξης, στην πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πενταμελής Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην ταινία ” A gentle night” “για την αριστοτεχνική σκηνοθεσία της, την ακρίβεια της σύνθεσής της και την περίτεχνη φωτογραφία της στη σκιαγράφηση του εφιάλτη μιας αβοήθητης μητέρας που έρχεται αντιμέτωπη με την αδιαφορία της κοινωνίας”. Το Βραβείο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 4,000 ευρώ.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 2,500 ευρώ, έλαβε η ταινία “All of us”, της Katja Benrath μια συμπαραγωγή Κένυας – Γερμανίας, που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή “με εξαιρετική υποκριτική τέχνη, σκηνοθεσία και φωτογραφία, η ταινία αναδεικνύει την ανθρώπινη δύναμη, ρίχνοντας φως σε ένα περιστατικό τρομοκρατικής επίθεσης που τα σκανδαλοθηρικά ΜΜΕ δεν θα αποκάλυπταν ποτέ”.

“Για το γεμάτο ζωντάνια χιούμορ της, την πειστική υποκριτική της και την περίτεχνα δομημένη σκηνοθεσία της στη σκιαγράφηση μιας προκατειλημμένης κοινωνίας”, το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 1,500 ευρώ, έλαβε η ταινία “State of Emergency Motherfucker!”, του Sébastien Petretti από το Βέλγιο.

Το βραβείο  Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, με χρηματικό έπαθλο 3,000 ευρώ, δόθηκε στο ” Kaputt” των Volker Schlecht και Alexander Lahl από τη Γερμανία, για την οποίαν η κριτική επιτροπή ανέφερε πως πρόκειται για μια ταινία “με εντυπωσιακό σχεδιασμό γραφικών και εκφωνήσεις χωρίς συναισθηματική σκοπιμότητα, που διηγείται με τρόπο συγκινητικό την τραγική ιστορία των πολιτικών κρατούμενων στην Ανατολική Γερμανία”.

Η Κριτική Επιτροπή απένειμε, επίσης, τρεις τιμητικές διακρίσεις στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα. Η πρώτη τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην ταινία “When you hear the bells”, της Chabname Zariab, μια συμπαραγωγή Γαλλίας-Τυνησίας. Τη δεύτερη τιμητική διάκριση έλαβε μια ποιητική ταινία με θέμα τη γενεαλογική μυθολογία, τον μύθο της δημιουργίας και τη θάλασσα, η ταινία “Seeds” της Philippa Ndisi-Herrmann από την Κένυα. Η τρίτη τιμητική διάκριση απονεμήθηκε σε ένα έντονο συναισθηματικό δράμα που συνδυάζει εσωτερική και εξωτερική αφήγηση, την ταινία “The Hunger” του Kenneth Karlstad από τη Νορβηγία.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ συμμετείχαν συνολικά 11 κυπριακές παραγωγές με την κριτική επιτροπή να απονέμει τέσσερα βραβεία και μία τιμητική διάκριση.

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, με χρηματικό έπαθλο 4,000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία “Natas” του Χάρη Αγιώτη, “μια καθόλα πρωτότυπη ιστορία που ακολουθεί τον αγώνα ενός δυσλεκτικού νεαρού στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την αδυναμία του”, όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή.

Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία “Οι Κόρες” του Μαρίνου Παναγιώτου “για την απλή, αλλά δυναμική σκιαγράφηση της έννοιας της οικογένειας”. Το βραβείο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 2,500 ευρώ.

Η Μάγδα Στυλιανού έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ, για την ταινία του Γιώργου Ευαγγέλου “Catch”, με έπαθλο υπηρεσίες post-production, colour correction και DCP in HD από την εταιρεία Stefilm.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας κέρδισε η Μαριάννα Χριστοφίδου για την ταινία της “Black Mountain” με έπαθλο, ενοικίαση κινηματογραφικού εξοπλισμού αξίας 4,800 ευρώ από την εταιρεία MS Viewpoint Ltd.

Τιμητική διάκριση δόθηκε επίσης στην ταινία “Birthday” της Ήσα Αμαλίας Μιχαήλ.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, φοιτητές από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ ψήφισαν το Καλύτερο Μουσικό Βίντεο, αναδεικνύοντας το “Someone that loves you”, με σκηνοθέτιδα τη Malia James και παραγωγό τον Taylor Vandegrift.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με πάρτι και προβολές μουσικών βίντεο από το πρόγραμμα “Amaze Me”, στον εξωτερικό χώρο του Θεάτρου Ριάλτο.

Το φετινό φεστιβάλ , που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού και στηρίχθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τη Δημιουργική Ευρώπη –  Γραφείο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Goethe Institut, την Ιταλική Πρεσβεία, την Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, το Γραφείο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Vestnik Kipra και την Εφημερίδα Λεμεσός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here