Υπoυργείο Εργασίας: Κονδύλι €221 εκατ. για τους δικαιούχους του ΕΕΕ

Η Κυβέρνηση δεν μελετά αναθεώρηση του πλαισίου παραχώρησης της παροχής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος-ΕΕΕ.  «Πλέον η προτεραιότητά μας είναι η πλήρης εφαρμογή της τρίτης φάσης της κοινωνικής μεταρρύθμισης, που επικεντρώνεται στην ενεργή ένταξη των ικανών δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να εστιάσουν περισσότερο σε εκείνες τις περιπτώσεις πολιτών που χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το οικονομικό κόστος παραχώρησης της παροχής, για το 2015 ανήλθε στα €220,5 εκατ. και για το 2016 στα €221 εκατ. Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός Εργασίας με δηλώσεις στον «Φ», υποστήριξε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη οποιωνδήποτε αλλαγών», υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει να αφεθεί το σύστημα να ολοκληρωθεί και σε μεταγενέστερο στάδιο να εξεταστούν ενδεχόμενες τροποποιήσεις των κριτηρίων». Λέγοντας αυτά υπέδειξε ότι «η Κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή αρκετών κριτηρίων βάσει των εμπειριών και της αξιολόγησης του μέτρου».

Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά καιρούς ήγειραν θέματα επιδιώκοντας περαιτέρω βελτίωση της παροχής, κρίνοντας ότι ομάδες πολιτών μένουν ακάλυπτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το ΕΕΕ καταβάλλεται σε 46.899 πρόσωπα, περιλαμβανομένων των μελών των οικογενειών (Δεκέμβριος 2016). Όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται αριθμός ληπτών δημοσίου βοηθήματος «που ακόμη δεν έχει μεταφερθεί στο ΕΕΕ λόγω ιδιάζουσων συνθηκών και στηρίζονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης φάσης της μεταρρύθμισης».

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της κοινωνικής παροχής του ΕΕΕ άρχισε τον Ιούλιο του 2014 με τη μαζική υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους και οι πρώτες εγκρίσεις δόθηκαν τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.

Πηγή: Φιλελευθερος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here