Το αδιαχώρητο στην συγκέντρωση του Γ. Λιλλήκα στη Λεμεσό

Εκατοντάδες στελέχη και φίλοι συγκεντρώθηκαν απόψε στο Ξενοδοχείο “Καπετάνιος” στην Λεμεσό στην ανοιχτή συγκέντρωση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, μεταξύ αυτών και πρώην στελέχη άλλων κομμάτων τα οποία απηύθυναν χαιρετισμό, όπως οι Πέτρος Γεωργίου, πρώην υποψήφιος βουλευτής ΕΔΕΚ, Αχιλλέας Μαλαχουριδης, Κοινοτάρχης Αλαμπρας και επί σειρά ετών στέλεχος της ΠΕΟ, Γιώργος Μακαριου, πρώην υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού και Αννίτα Λιλλη, εν ενέργεια δημοτικός σύμβουλος ΑΚΕΛ στη Δερύνεια.

Από τη Συμμαχία Πολιτών, χαιρετισμό απηύθυναν Άγης Αγαπίου και Αντρέας Θεμιστοκλεους.

Με σύνθημα “η Κύπρος που αλλάζει” οι υποστηρικτές και οι φίλοι του Γιώργου Λιλλήκα ξεκινούν τον αγώνα για μια νέα σελίδα στον τόπο τον Φεβρουάριο του 2018.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Γιώργου Λιλλήκα:

«Οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές δεν πρέπει να αποτελέσουν ακόμα μια χαμένη ευκαιρία που θα κρατήσει την Κύπρο καθηλωμένη στον πάτο από το παλαιοκομματικό κατεστημένο. Ακόμα μια χαμένη ευκαιρία που θα διατηρήσει το Κυπριακού σε τροχιά διαιώνισης της κατοχής και της διχοτόμησης.

Οι επερχόμενες εκλογές είναι και πρέπει να είναι η απαρχή για μια νέα πορεία αναγέννησης της πατρίδας μας σε όλους τους τομείς. Είναι η απαρχή για την ανατροπή της πολιτικής κουλτούρας του ρουσφετιού, της μίζας και της διαπλοκής, της πολιτικής της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας. Είναι ευκαιρία για να θέσουμε το Κυπριακό στην ορθή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για δεκαετίες διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματα μας. Ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε  και να τα διασφαλίσουμε.

Σ’ αυτές τις εκλογές αναμετράται το πιο σαθρό κατεστημένο η μίζερη ηττοπάθεια, με το σύγχρονο και την ελπίδα.

Σ’ αυτές τις εκλογές καλούμαστε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Να πάρουμε την Κύπρο μπροστά, σε μια νέα εποχή, με νέους αναπτυξιακούς στόχους, σύγχρονες αντιλήψεις και με τους πολίτες πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους. Στηριζόμαστε στη συμμετοχική δημοκρατία γιατί εμπιστευόμαστε τους πολίτες. Στηριζόμαστε στην Κύπρου που αλλάζει. Στην Κύπρο που θέλει πραγματική αλλαγή και όχι παραλλαγή. Δεν αρκεί να αλλάξουμε Πρόεδρο αν διαιωνίζουμε την ίδια αναχρονιστική παλαιοκομματική κουλτούρα.

Αυτές οι εκλογές βρίσκουν την πατρίδα μας μοιρασμένοι, την εθνική μας υπόθεση στο αδιέξοδο και την Τουρκία ανενόχλητη να υλοποιεί τα πλάνα της. Η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, η πολιτική των ψευδαισθήσεων έχει οριστικά χρεοκοπήσει. Το τίμημα όμως, δεν το πληρώνει ο κ. Αναστασιάδης, ούτε οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που ευθύνονται γιατί με τα λάθη τους επέτρεψαν στην Τουρκία να διαιωνίσει την κατοχή και δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Το τίμημα το πληρώνει η εθνική μας υπόθεση, το πληρώνει η πατρίδα μας.

Όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών, τη δύσκολη φάση στην οποία περιήλθε το Κυπριακό. Παρόλα αυτά, αυτοί που απέτυχαν, αυτοί που ευθύνονται, μας προτείνουν συνέχιση της «άγονης» τους πολιτικής. Δεν μπορούμε να θέσουμε το Κυπριακό σε νέα πορεία για δίκαιη λύση, μ’ αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την τραγική κατάσταση. Δεν αντέχει η Κύπρος άλλα λάθη ούτε όμως και πειραματισμούς απειρίας.  Τώρα επιβάλλεται να επιστρατεύσουμε την εμπειρία μας, τη γνώση μας αλλά και την αγωνιστική μας διάθεση για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν.

Αυτές οι εκλογές βρίσκουν την κοινωνία μας στη δυστυχία και στη μιζέρια. Η οικονομική κρίση βάθυνε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες. Οι πολιτικές της λιτότητας, τα μνημόνια και το κούρεμα των καταθέσεων οδήγησαν τους νέους μας στη μετανάστευση, τους συνταξιούχους στη μιζέρια και χιλιάδες οικογένειες στην ανεργία, να ζουν με το φόβο πλειστηριασμού της κατοικίας τους. Ευθύνη φέρει ασφαλώς η προηγούμενη κυβέρνηση που με λανθασμένη πολιτική μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Ευθύνες φέρει και η κυβέρνηση Αναστασιάδη ρίχνοντας μας στον γκρεμό.

Ευθύνες όμως φέρουν κι αυτοί που τους εξέλεξαν και συγκυβέρνησαν μαζί. Είναι πολύ αργά σήμερα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα αυτοί που ψήφιζαν τα μνημονιακά νομοσχέδια των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας, της πώλησης δανείων και όλα τα άλλα. Στη βουλή έπρεπε να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία και όχι πάνω στα κοινωνικά ερείπια που έφεραν με τη ψήφο τους

Όλοι αυτοί είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.

Δεν μπορούν να φέρουν νέα πολιτική κουλτούρα, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση αυτοί που εκπροσωπούν το παλαιοκομματικό σύστημα. Αυτοί που με την κομματοκρατία που επέβαλαν, έστησαν τους μηχανισμούς της διαπλοκής και της διαφθοράς. Δεν είναι τυχαίο πως στις φυλακές φιλοξενούνται δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη από όλο το φάσμα του παλαιοκομματισμού.

Τώρα είναι η ώρα των πολιτών. Η ώρα της κάθαρσης και της δικαιοσύνης. Η ώρα να ανατρέψουμε το κατεστημένο και να αλλάξουμε την Κύπρο. Να δημιουργήσουμε την Κύπρο που μας αξίζει. Την Κύπρο για την οποία θα είμαστε περήφανοι»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here