Τι αλλάζει φέτος στο Καρναβάλι της Λεμεσού (pics)

Πανέτοιμος δηλώνει ο Δήμος Λεμεσού για τις εκδηλώσεις του φετινού Καρναβαλιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου,  με τον Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, να καλεί όλους στο «απέραντο πανηγύρι διασκέδασης», με αρκετές καινοτομίες.

Σε διάσκεψη Τύπου, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, οι δημοτικές αρχές παρουσίασαν το πρόγραμμα των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων καθώς και το Βασιλιά Ρήγα και τη Βασίλισσα Ντάμα, που θα ενσαρκώσει το ζεύγος Χριστάκης και Ζήνα Μαχαλεκκίδη.

Όπως είπε ο κ. Νικολαϊδης, το Καρναβάλι Λεμεσού είναι ένας θεσμός, μια λαϊκή γιορτή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Λεμεσού, υπενθυμίζοντας πως σήμερα, το Καρναβάλι της Λεμεσού συμπεριλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου στην Ουνέσκο και οι ετήσιες εκδηλώσεις του αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Για ακόμα μια χρονιά, συνέχισε, η Λεμεσός αλλάζει τους ρυθμούς της καθημερινότητας μας και «για ένα 11ήμερο, μας καλεί όλους να παραμερίσουμε τις έγνοιες, τις σκοτούρες και τα προβλήματα μας, έστω για λίγο, και να ζήσουμε στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς».

«Η Λεμεσός, για ακόμα μια χρονιά μετατρέπεται σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης. Για ακόμα μια φορά στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για τη χαρά της ζωής και ένας μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, τόσο το μέλλον του καθενός μας προσωπικά, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Νικολαΐδης κάλεσε όλους να έλθουν «στη φιλόξενη Λεμεσό, να γίνουν για λίγο Λεμεσιανοί, για να ανεφοδιαστούν με δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον» προσθέτοντας ότι «όλοι μας χρειαζόμαστε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη για να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής μας».

Υπενθυμίζοντας το στόχο που είχε τεθεί στο περσινό Καρναβάλι για αναβάθμιση του θεσμού, «με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στη συλλογική σοφία που το διαμόρφωσε μέσα στην πορεία του χρόνου» και τις δημόσιες συζητήσεις που έγιναν με καρναβαλλιστές, ο Δήμαρχος Λεμεσού αναφέρθηκε στις καινοτομίες των φετινών εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, μια από τις φετινές καινοτομίες είναι η μείωση της διάρκειας της Μεγάλης Καρναβαλίστικης Παρέλασης με τη μείωση της διαδρομής, γεγονός που επιτρέπει και την καλύτερη ηχητική κάλυψη της.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Καρναβαλίστικης Παρέλασης, στην οποία θα λάβουν μέρος 100 άρματα, θα παρουσιαστούν μεγάλες σατιρικές κατασκευές, που αναβιώνει ο Δήμος Λεμεσού, ενώ θα  τοποθετηθεί μια νέα εξέδρα για επισήμους και ομάδες πολιτών, σε σημείο πιο κοντά στον τερματισμό.

Αναβαθμισμένες θα είναι επίσης οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, 8 Φεβρουαρίου, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου, που γιορτάζεται η μέρα των ερωτευμένων, ο Δήμος διοργανώνει υπαίθριο καρναβαλίστικο χορό στον Εναέριο, με θέμα τους ερωτευμένους.

Επίσης, για πρώτη φορά, οργανώνεται παιδικό καρναβαλίστικο πάρτι στην πλατεία του παλιού λιμανιού, αμέσως μετά το τέλος της Παιδικής Καρναβαλίστικης Παρέλασης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου.

Της επίσημης έναρξης των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων θα προηγηθεί, στις 5 Φεβρουαρίου, έκθεση φωτογραφίας που οργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Λεμεσού, με θέμα “Λεμεσιανό Καρναβάλι 2017” (19:00 –  Πολιτιστικό Κέντρο ΤΡΑΚΑΣΟΛ), ενώ στις 7 Φεβρουαρίου, η Αίθουσα Τέχνης Θεομάρια διοργανώνει για 12η συνεχή χρονιά έκθεση μάσκας από διάφορες χώρες του κόσμου και καλλιτεχνική έκθεση με χάρτινες και κεραμικές μάσκες της Βέρας Ευθυμίου Παρλαλίδου (19:00).

Την Τσικνοπέμπτη, στην οδό Ανεξαρτησίας (19:00), ο Βασιλιάς Ρήγας και η Βασίλισσα Ντάμα εισέρχονται στην πόλη πάνω  σ` ένα εντυπωσιακό άρμα με τη συνοδεία τους και πλαισιωμένοι από το Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Βασιλική Οικογένεια, τους  Κανταδόρους της ΕΔΟΝ, τη Χορωδία Αρίονες, τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, τις Μαζορέττες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, την ομάδα κρουστών Batukinio και τις Μαζορέττες Λεμεσού. Η παρέλαση θα καταλήξει στην Πλατεία Ηρώων, όπου θα ακολουθήσει ένα καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με τραγούδι και χορό.

Εξάλλου, ο Δήμος διοργανώνει και φέτος το χορό της Τρίτης (13 Φεβρουαρίου) και το χορό της Πέμπτης (15 Φεβρουαρίου), που θα πραγματοποιηθούν στις 20:30,  στην πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου, ενώ ο αποχαιρετιστήριος χορός του Καρναβαλιού, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου (21:00), θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του παλιού λιμανιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here