Στον Γενικό Εισαγγελέα η μετάθεση πνευμονολόγου στη Λεμεσό

Στον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων, παραπέμπει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης το θέμα που αφορά τους πέντε ιατρούς που απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Υγείας για αποτροπή της μετάθεσης διευθυντή πνευμονολογικής κλινικής από το Νοσοκομείο Κυπερούντας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Το θέμα συζητήθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη να δηλώνει ότι τελικά η μετάθεση δεν έγινε, αλλά ο ίδιος παρέπεμψε το θέμα της επιστολής των πέντε ιατρών σε πειθαρχική έρευνα, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ποινική έρευνα, ενώ μίλησε για βασίλεια και πάτρωνες από τον «πολιτικό, θρησκευτικό, αλλά και τον δημοσιογραφικό» κόσμο.
«Ο κάθε ένας διεκδικεί δημιουργία ενός βασιλείου μέσα στη δημόσια υπηρεσία, διότι η συζήτηση είναι περί βασιλείων, έχει πάτρωνες και στον πολιτικό και στον θρησκευτικό και στον δημοσιογραφικό» κόσμο, είπε ο κ. Παμπορίδης.
Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, αν και αρχικά η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου απέρριψε την επιστολή ως εκβιαστική, ο Υπουργός δεν υλοποίησε τη μετάθεση, ενώ χαρακτήρισε ως πραξικοπηματική τη συγκεκριμένη επιστολή. Στην επιστολή, οι πέντε ιατροί απειλούσαν με μαζική παραίτηση αν υλοποιείτο η μετάθεση αυτή.
«Έχω λίστες αναμονής, έχω αρρώστους που εξυπηρετούνται. Το ελάχιστο που έχω να κάνω, είναι να αναβάλω τη μετάθεση», είπε ο κ. Παμπορίδης, επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον.
«Η πολιτική είναι έγκλημα κρινόμενο εκ του αποτελέσματος και όταν επέλθει το αποτέλεσμα, να με κρίνετε», είπε αναφερόμενος στους βουλευτές.
Ο Γενικός Ελεγκτής, από την πλευρά του, είπε ότι την επιστολή κατά της μετάθεσης του συγκεκριμένου ιατρού έστειλαν οι πέντε ιατροί, με τους τέσσερις να την υπογράφουν, περιλαμβανομένου και του βοηθού διευθυντή της κλινικής Λεμεσού, ο οποίος απολάμβανε και του ανάλογου επιδόματος.
Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε πως υπάρχει ο νόμος για το ρουσφέτι, με τη διάταξη 105α να καλύπτει και το θέμα των μεταθέσεων.
«Η Υπηρεσία μας, αύριο το πρωί θα στείλει στον Γενικό Εισαγγελέα τη μετάθεση, για να εξεταστεί κατά πόσον οι ιατροί που έστειλαν την επιστολή έχουν περιπέσει σε ποινικό αδίκημα», είπε.
Συμπλεγματοποίηση ιατρικής κάλυψης στις ορεινές περιοχές
———————–
Ο κ. Παμπορίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται με τα κέντρα και υποκέντρα υγείας για εξυπηρέτηση ασθενών στις 165 κοινότητες στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, σημειώνοντας ότι οι περιοδεύοντες ιατροί και νοσηλευτές χάνουν το 35% του χρόνου τους στη μετάβασή τους στα κέντρα αυτά.
«Αυτό δεν είναι διασπάθιση δημοσίου χρήματος;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως στη μεταρρύθμιση της υγείας προνοείται η δημιουργία συμπλεγμάτων ορεινών περιοχών, όπου θα παρέχεται ιατρική φροντίδα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας ήγειρε ως θέμα αρχής τον επηρεασμό του Υπουργού από τους ιατρούς.
«Γίνεται τέσσερις ιατροί, επειδή δεν τους βόλευε η μετάθεση, να απειλούν ότι αν γίνει η μετάθεση θα παραιτηθούν;», διερωτήθηκε ο κ. Κουλίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις του Υπουργού.
«Δεν κατάλαβα γιατί ο Υπουργός άλλαξε στάση, απ’ εκεί που απέρριψε παντελώς τις αιτιάσεις των ιατρών του νοσοκομείου Λεμεσού, μετά από έξι μήνες -κατά τη δική του ομολογία- μετά από παρεμβάσεις, αποφάσισε ότι υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος και αναίρεσε τη μετάθεση», είπε.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως πρέπει να στηριχθεί η συμπλεγματοποίηση και να γίνει η αναβάθμιση του νοσοκομείου Κυπερούντας.
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here