Στον Αμερίκο Αργυρίου απονεμήθηκε το ‘Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017’ 

Ο Αμερίκος Αργυρίου πρόσφερε αφειδώλευτα και απλόχερα, ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά αλλά κυρίως πλούσιο επιστημονικό έργο στον τόπο μας, ανέφερε σήμερα ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, κατά την εθνική τελετή απονομή του “Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2017” στο γνωστό παιδίατρο και ιδρυτή του Ιδρύματος “Θεοτόκος”, για τη συνεισφορά του στην επιστήμη και στην κοινωνία, στην αναβάθμιση της υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος στην Κύπρο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, της πρώην Ευρωπαίας Επιτρόπου Αντρούλλας Βασιλείου, της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρης Αναστασιάδη, του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, των ευρωβουλευτών Τάκη Χατζηγεωργίου, Νεοκλή Συλικιώτη και Δημήτρη Παπαδάκη καθώς και των τοπικών αρχών  και φίλων, συνεργατών και εκτιμητών του έργου του 93χρονου γιατρού.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κεττής είπε πως σήμερα επιβραβεύεται στη Λεμεσό όπου μεγαλούργησε, μια σημαντική προσωπικότητα της χώρας μας, “που πρόσφερε αφειδώλευτα και απλόχερα, ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά αλλά κυρίως πλούσιο επιστημονικό έργο”, ενώ αναφερόμενος στο “Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη”, υπέδειξε ότι αποτελεί μια από τις πλέον εμβληματικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς μέσα από αυτό γιορτάζεται, υπογραμμίζεται και προβάλλεται η έννοια της ενεργούς πολιτότητας.

Συγχαίροντας τον Δρ. Αργυρίου, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, υπενθύμισε πως πέραν της σημερινής εθνικής τελετής, θα πραγματοποιηθεί, στις 11 Οκτωβρίου, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η κεντρική εκδήλωση απονομής του βραβείου, μαζί με το σύνολο των φετινών βραβευθέντων από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, είπε πως αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το Δήμο Λεμεσού να φιλοξενεί στο Δημοτικό Μέγαρο την τελετή αυτή, “για  έναν επιφανή δημότη του”.

“Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην απόφαση του να τιμήσει τον Αμερίκο Αργυρίου, μια απόφαση που τιμά και τον ίδιο αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες” είπε και πρόσθεσε πως “ο Αμερίκος Αργυρίου είναι ένα ανεπανάληπτο μείγμα ενός πρωτοπόρου επιστήμονα, ενός πολιτικοποιημένου ανθρώπου του πνεύματος, ενός κορυφαίου εκφραστή της κοινωνικής αλληλεγγύης, ενός απόλυτου ανθρωπιστή”.

Εξέφρασε δε την απέραντη αγάπη και  ευγνωμοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ολόκληρης της Λεμεσού προς το πρόσωπο του Αμερίκου Αργυρίου, “για την τεράστια προσφορά του προς την ιατρική επιστήμη, προς τους συνανθρώπους μας με νοητική υστέρηση και προς τις οικογένειες τους, αλλά κυρίως τον ευχαριστούμε γιατί μας έκανε, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, να θέλουμε να γίνουμε περισσότερο αλληλέγγυοι, περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι, περισσότερο άνθρωποι”.

Το έργο του Αμερίκου Αργυρίου εξήραν και οι τρεις Κύπριοι ευρωβουλευτές, σημειώνοντας πως η τιμητική του βράβευση είναι πολύ μικρή μπροστά στο μέγεθος της προσφοράς του και πως ο ίδιος αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλη την κυπριακή κοινωνία.

Συγκινημένος, ο Αμερίκος Αργυρίου ευχαρίστησε  όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους και ανέφερε πως μετά από όλα αυτά τα χρόνια στην υπηρεσία των ατόμων με νοητική καθυστέρηση νιώθει πως “δεν έδωσα από εκείνα που κατείχα, έδωσα τον ίδιο μου τον εαυτό”.

“Ο Θεός με βοήθησε και η φύση μου χαρίστηκε να έχω αρκετές δεκαετίες για να μπορέσω να σας λέω ότι οι εμπειρίες μου είναι μεγάλες”, είπε και διαμήνυσε πως κάποιος για να είναι επιτυχημένος στον τομέα του πρέπει να διασφαλίζει πως το έργο του έχει συνέχεια.

Υπέδειξε ακόμη πως, “ενώ η πρόοδος της ιατρικής είναι τέτοια που δίνει δυνατότητες να αντιμετωπιστεί η ζωή και ο θάνατος διαφορετικά, όταν υπάρχει νοητικό πρόβλημα, δυστυχώς  αυτό παραμένει για όλη τη ζωή και η μόνη θεραπεία που υπάρχει είναι η πρόληψη”.

Το βραβείο του “Ευρωπαίου Πολίτη 2017” απένειμε στον Δρ.Αργυρίου ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος ήταν και αυτός που πρότεινε την υποψηφιότητά του, η οποία υιοθετήθηκε και από τους υπόλοιπους Κύπριους ευρωβουλευτές.

(ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here