Σε επιφυλακή ο Δήμος Γερμασόγειας μετά την υπερχείλιση του φράγματος

Ικανοποίηση και χαμόγελα στον Δήμο Γερμασόγειας αλλά και στους πολίτες της Λεμεσού έφερε η υπερχείλιση του φράγματος της Γερμασόγειας, έπειτα από επτά χρόνια, με τις δημοτικές αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για να μην δημιουργηθούν προβλήματα από τη ροή του νερού στην κοιλάδα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός, αφού, όπως σημείωσε, “είχαμε τεράστιο πρόβλημα με την ανομβρία τις προηγούμενες χρονιές, οι ποσότητες νερού ήταν ελάχιστες, το φράγμα πλησίασε τον πάτο, αλλά ευτυχώς η φύση προνόησε να το γεμίσει”.

“Μας χαροποιεί γιατί μας εξασφαλίζει αποθέματα για τα επόμενα 2-3 χρόνια”, είπε, και πρόσθεσε ότι περίπου 200 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ για να δουν την υπερχείλιση του φράγματος, ενώ από το πρωί αρκετοί άλλοι επισκέπτονται την περιοχή.

Παραφωνία, ωστόσο, αποτελούν οι τεράστιες ποσότητες καλαμιών και κάποιων σκουπιδιών που, όπως εξήγησε ο κ. Ξυδιάς, έφεραν τα ορμητικά νερά από τη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών.

“Παρόλο το αποκρουστικό αποτέλεσμα, τα καλάμια είναι παράγωγο της φύσης, δεν είναι ρύπανση, ρύπανση, όμως, είναι οι μικρές ποσότητες απορριμμάτων που δείχνουν την έλλειψη συνείδησης και το επίπεδο του πολιτισμού μας”, συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε, ότι μετά από συνεννόηση, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα αναλάβει να διαχειριστεί τις μεγάλες ποσότητες καλαμιών, ενώ ο Δήμος θα έχει την ευθύνη για οτιδήποτε καταλήξει στην κοιλάδα της Γερμασόγειας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Κυριάκος Ξυδιάς ανέφερε πως η δημοτική μηχανή βρίσκεται σε επιφυλακή “για να αντιμετωπίσουμε πιθανές πλημμύρες από υπερχείλιση του ποταμού και έχουμε πάρει πολλά προληπτικά μέτρα, αλλά πάντα η φύση είναι απρόβλεπτη”.

Λόγω της υπερχείλισης του φράγματος, ο χώρος στάθμευσης στην κοίτη του ποταμού Άμαθου παραμένει κλειστός, ενώ το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό στις διαβάσεις του δρόμου και των μικρών γεφυριών υπεράνω του ποταμού και να συμμορφώνεται με τα σήματα της τροχαίας.

Υπενθυμίζεται πως το φράγμα της Γερμασόγειας λειτούργησε το 1968 και έχει υπερχειλίσει άλλες τέσσερις φορές, με την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2012.

Το επόμενο φράγμα που αναμένεται να υπερχειλίσει στην Επαρχία Λεμεσού είναι αυτό των Πολεμιδιών, χωρητικότητας 3,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here