ΠτΔ: Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου για το Κραν Μοντανά

Για σαράντα οχτώ χρόνια, ζούμε έναν παραλογισμό που δεν υπάρχει όμοιος του στην παγκόσμια ιστορία. Να βλέπουμε μία Ευρωπαϊκή πόλη, την πόλη μας, δίπλα μας, μερικά μέτρα από εδώ μοιρασμένη, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επετειακή εκδήλωση για την Τουρκική Εισβολή του 1974.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εκπροσώπισε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος διάβασε τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση.

Όσο αφορά τα γεγονότα στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως το ναυάγιο επήλθε λόγω της επιμονής της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων, του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και της διατήρησης μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία με εσαεί παρουσία 1800 με 2000 Τούρκων στρατιωτών.

Σημείωσε μάλιστα ότι προ του δείπνου της 6ης Ιουλίου όσο και μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε πως «καλά κάνουν οι Ελληνοκύπριοι να ξυπνήσουν από το όνειρο πως η Τουρκία θα αποδεχθεί ποτέ τον τερματισμό των εγγυήσεων».

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου πως έπραξα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν όχι μόνο προς εξεύρεση λύσης, αλλά και αποτροπής του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά», ανέφερε.