Πέραν των 70 χιλιάδων οι διαβητικοί στην Κύπρο

Περίπου 75 χιλιάδες άνθρωποι ή ποσοστό 10,3% του πληθυσμού πάσχουν από διαβήτη στην Κύπρο, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του 2003, ενώ σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), το 2017 υπήρξαν παγκοσμίως 425 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη και το 2045 αναμένεται να αυξηθούν κατά 48% και να φθάσουν τα 629 εκατομμύρια άτομα.  Στην Ευρώπη το 2017 υπήρχαν 58 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη  και αναμένεται το 2045 ο αριθμός τους να ανέλθει σε 67 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 16%.
Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, με την πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.
 Όπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου η Εθνική Επιτροπή Διαβήτη, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι χρόνια πάθηση που οφείλεται είτε στην έλλειψη ινσουλίνης είτε στην διαταραχή της έκκρισης της ή την δράση της. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Μια από τις κύριες  δράσεις της είναι να ευνοεί την είσοδο του σακχάρου μέσα στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Όταν υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης (μερική ή πλήρης), το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει σε επίπεδα  υψηλότερα του φυσιολογικού και εμφανίζεται ο Διαβήτης.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι Διαβήτη:
Διαβήτης τύπου 1: Αυτός ο τύπος οφείλεται στην καταστροφή των β-κυτταρων που συνήθως οδηγεί σε απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και αφορά το 5-10% των ατόμων με Διαβήτη. Τα άτομα αυτά χρειάζονται εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Οφείλεται σε προοδευτική μείωση της έκκρισης της ινσουλίνης, μειωμένη δράση της ινσουλίνης στην περιφέρεια και αυξημένη παραγωγή και απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ. Αυτός ο τύπος εκπροσωπεί το 90% των ατόμων με Διαβήτη.
Η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 προσλαμβάνει επιδημικές διαστάσεις παγκοσμίως και αυτό οφείλεται στην καθιστική ζωή, στην έλλειψη σωματικής άσκησης, στην κακή διατροφή και τέλος στην γήρανση του πληθυσμού. Το 80% των διαβητικών τύπου 2 είναι παχύσαρκα άτομα.
Η αντιμετώπιση του ΣΔτ2 είναι δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή.
1. Ειδικοί Τύποι Διαβήτη.
2.  Διαβήτης της Κύησης.
Εάν ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα μέχρι και θάνατο γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα του Διαβήτη για να προστατεύσουμε τους ασθενείς και την οικογένεια.
Η πρόληψη του ΣΔ2 αφορά επίσης την οικογένεια. Αρκετές περιπτώσεις ΣΔ2 μπορούν να προληφθούν μέσω προγραμμάτων υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης μέσα στην οικογένεια, μέσα στο σπίτι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη εντός της οικογένειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here