Μήνυμα Ειρήνης στην Κύπρο και στον κόσμο, έστειλε η 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης 

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σήμερα στην 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης, που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους από το νησί και την επικράτηση της Ειρήνης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν με λεωφορεία από όλη την Κύπρο και συγκεντρώθηκαν στο δρόμο Κολοσσίου – Ακρωτηρίου, παρά το Φασούρι ενώ ακολούθως πορεύθηκαν για 4,5 χιλιόμετρα έξω από την είσοδο των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, όπου ενέκριναν και επέδωσαν δυο ψηφίσματα, για το Κυπριακό και την κατάσταση στην περιοχή, σε εκπρόσωπο των Βάσεων.

Την Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης, χαιρέτησαν ο ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνη, Θανάσης Παφίλης, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης, Στέλιος Σοφόκλης, αλλά και εκπρόσωποι των Εθνικών Συμβουλίων Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Βρετανίας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Ύφεση και την Ειρήνη Γιώργος Λαμπράκης και ο ΓΓ της Συντεχνίας Τ/κ δασκάλων, ΚΤΟΣ, Σενέρ Ελτζίλ.

Κύριος ομιλητής ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος στέλνοντας μήνυμα “αντίστασης στον ιμπεριαλισμό που μοιράζει και ξαναμοιράζει τη γη, χαράζοντας σύνορα με το αίμα των λαών”, επέκρινε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τόσο  στο Συριακό, όσο και στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κ.Κυπριανού, ανέφερε πως, την ώρα που η φρίκη του πολέμου είναι δίπλα μας, ” η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού αντί να τηρήσει θέσεις αρχών, αντί να προτάξει για τους λαούς της περιοχής όσα υποτίθεται ότι έπρεπε να προτάσσει για τον Κυπριακό λαό, περί άλλων τυρβάζει”.

“Δίπλα μας η Συρία πνίγεται στο αίμα, όμως η Κυβέρνηση βυθίζεται στην ένοχη σιωπή”, είπε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει θέση για τον πόλεμο στη Συρία, όταν το ΑΚΕΛ την καλεί να απαντήσει ξεκάθαρα για τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε,  τονίζει ότι η  χρήση των Βρετανικών Βάσεων ή άλλων εγκαταστάσεων στο νησί για στρατιωτικές επιδρομές, καθιστά την Κύπρο ορμητήριο της επίθεσης και συνεπώς, μέρος του πόλεμου σε βάρος της Συρίας και του λαού της και τόνισε πως “η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επωμίζεται την κρίσιμη ευθύνη να ξεκαθαρίσει ότι η πατρίδα μας μένει έξω από αυτό τον πόλεμο”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού επέκρινε τους κυβερνώντες γιατί, όπως είπε, “αντί δυστυχώς να επικεντρωθούν στο πώς θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, απλώς κάνουν δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, κατασκευάζουν θεάματα και κατηγορούν, αν είναι δυνατόν, το ΑΚΕΛ για υιοθέτηση τουρκικών θέσεων”.

Διαμήνυσε δε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με το σενάριο της διχοτόμησης, που αποτελεί θέση της Τουρκίας και κάλεσε όσους συμβιβάστηκαν με αυτό και έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα των δυο κρατών, να το πουν τίμια και ξεκάθαρα στον κυπριακό λαό.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε, τέλος, πως η σημερινή πορεία είναι ακόμα ένας κρίκος της αλυσίδας που μας ενώνει με το μέλλον, “ένα ακόμα γερό θεμέλιο της πάλης μας για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο,  της πάλης από την οποία οι λαοί θα βγουν νικητές”.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Φράνσις Βουρτς, ο οποίος ανέφερε ότι “με ένα κομμάτι να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, να παραμένει αποδυναμωμένο από την παρουσία δυο στρατιωτικών βάσεων, ενός εκ των κυριότερων κρατών μελών του ΝΑΤΟ και γειτνιάζουσα με την κατεστραμμένη Συρία, τον αποσταθεροποιημένο Λίβανο, την Παλαιστίνη που στενάζει υπό την Ισραηλινή κατοχή και τον εποικισμό, η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου κατεξοχήν πρέπει να εκδηλώνεται ότι πιο ζωτικό και παγκόσμιο, η ειρήνη”.

“Ζούμε μια κρίσιμη στιγμή όπου πρέπει να κάνουμε το παν, ιδιαίτερα σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή και να σταματήσουμε τους κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια”, είπε και ευχήθηκε όπως “αυτή η ωραία λαϊκή κινητοποίηση, να αποτελέσει παράδειγμα και να στείλει παντού τη θέληση για να τεθεί τέρμα στην ατιμωρησία όλων των εγκλημάτων πολέμου, να τεθεί εκτός νόμου η πολιτική ισχύος, ο πόλεμος ή η απειλή πολέμου”.

Εξάλλου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιναντίν Γιοβάνοβιτς, έστειλε τους θερμούς χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη του σερβικού λαού για τους αγώνες  για ειρήνη.

Στέλνουμε, είπε, την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της περιοχής που αγωνίζονται για ελευθερία, ενότητα, εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και υπογράμμισε πως “οι ξένες Βάσεις δεν είναι εργαλείο ειρήνης και ανθρωπισμού, αλλά εργαλείο επεμβάσεων, πολέμου και ιμπεριαλισμού”.

Η 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα έξω από την είσοδο των Βάσεων Ακρωτηρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here