Περνάει και το “ψυχολογικό φράγμα” των 40 σήμερα ο υδράργυρος

Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία, με ισχύ από τις 11.00 μέχρι τις 17.00 για σήμερα Τρίτη, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς κελσίου.

Καλείται το κοινό να είναι ενήμερο για τις αναμενόμενες ψηλές θερμοκρασίες.

«Είναι πιθανοί κάποιοι κίνδυνοι υγείας μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού όπως π.χ. ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά», αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου.

Στο μεταξύ, σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού» θα είναι σήμερα Τρίτη, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία), καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα, μετά τη διάλυση της τοπικής αραιής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και παροδικά τοπικά στα νότια παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 33 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 35 στα βόρεια παράλια και γύρω στους 31 βαθμούς στα δυτικά παράλια, καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Τοπικά, αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 23 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 21 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος και θερμός. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή κατά το τριήμερο, παραμένοντας πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.