Κίνα – H πρώτη καταγραφή γιγάντιων πάντα στην άγρια φύση είναι γεγονός μετά από δεκαετίες (PICS & VID)

Τα γιγαντιαία πάντα απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ η Κίνα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την συντήρηση και την αύξηση του πληθυσμού που ζει στην άγρια φύση.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών, ομάδα επιστημόνων και βιολόγων κατάφερε να απαθανατίσει μια οικογένεια γιγαντιαίων πάντα στην αναζήτηση τροφής στην άγρια φύση σε επαρχία της Κίνας.

Το συνεργείο είχε τοποθετήσει περισσότερες από 300 μικροκάμερες σε ακτίνα δεκάδων τετραγωνικών χιλομέτρων, με σκοπό να καταγράψει τα περήφανα θηλαστικά σε κατάσταση ελευθερίας κι όχι αιχμάλωτα, όπως συνηθίζεται.

Τα γιγαντιαία πάντα (ή αιλουρόποδες αρκούδες όπως αναφέρονται στην επιστημονική ορολογία) ανήκουν στην οικογένεια των αρκούδων και διαβιούν μόνο σε μερικές ορεινές περιοχές στις κινέζικες επαρχίες Σετσουάν και Γκανζού, ενώ ο πληθυσμός τους στην άγρια φύση εκτιμάται στις 2 με 3 χιλιάδες άτομα.

Αν και αρκούδες, τα πάντα τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με φυτά και βολβούς, ενώ πριν από μερικά χρόνια η εξαφάνισή τους από το φυσικό τους περιβάλλον θεωρούταν εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο.

Εντούτοις, μέσω προγραμμάτων προστασίας, ο πληθυσμός τους εκτιμάται ότι αυξάνεται αργά αλλά σταθερά, ενώ η κινεζική κυβέρνηση προγραμματίζει την απελευθέρωση δεκάδων ακόμα ζώων, που παραμένουν σε καθεστώς προστασίας ή αιχμαλωσίας.

Τα ενήλικα πάντα φτάνουν σε μήκος το 1μιση μέτρο, σε ύψος το ένα ενώ το βάρος του κυμαίνεται από 60 ως και 110 κίλα. Σε καθεστώς αιχμαλωσίας3 μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 χρόνια, ενώ ελεύθερα στην φύση ο χρόνος ζωής τους μειώνεται στα 20, εξαιτίας των πολλών κινδύνων  που αντιμετωπίζουν.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here