Εξ ημισείας τα μεγάλα βραβεία του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος

Δυο ταινίες απέσπασαν, εξ ημισείας, το βραβείο καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας, στο 16ο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, με την τελετή λήξης και βράβευσης των ταινιών, στο θέατρο Ριάλτο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα βραβεία έλαβαν η ταινία “I Am Not a Witch” της Rungano Nyoni, “που επιλέγηκε για το χιουμοριστικό, ειρωνικό και συνάμα σουρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα προσεγγίζει την ιστορία, τους χαρακτήρες και την παράδοση” και η ταινία “Respeto” του Alberto Monteras, ” που επιλέγηκε για τη γεμάτη αυτοπεποίθηση σκηνοθετική ματιά του δημιουργού και για την ειλικρινή απεικόνιση της σημερινής κοινωνίας των Φιλιππίνων”.

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βασίλη Χριστοφιλάκη “ενός πολλά υποσχόμενου και τολμηρού δημιουργού, που περιγράφει με χιούμορ και ειρωνεία την πολυπλοκότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας”, με την ταινία ” Too Much Info Clouding Over My Head”.

Τιμητικές διακρίσεις στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα “Global Images” έλαβαν οι ταινίες “More” του Onur Saylak, “Men Don`t Cry” του Alen Drljevic και “The Marriage” της Blerta Zeqiri.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας απέσπασε η ταινία “Sunrise in Kimmeria” του Σάιμον Φαρμακά, “για την αναπαράσταση της περίπλοκης και πολυσύνθετης κυπριακής κοινωνίας με άφθονο ντόπιο χιούμορ”, ενώ το βραβείο καλύτερου κύπριου σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Χρίστο Γεωργίου για την ταινία του “Happy Birthday”.

Εξάλλου, η κριτική επιτροπή απένειμε τιμητική διάκριση στον Βλαδίμηρο Σούμποτιτς για τη φωτογραφία του στην ταινία “Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια”, της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν.

Το βραβείο της φοιτητικής κριτικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοίνωσε η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, το οποίο κέρδισε η ταινία “I am not a witch”, της Rungano Nyoni.

Τέλος, το Βραβείο Κοινού, όπως το ανέδειξαν οι θεατές του Φεστιβάλ σε Λεμεσό και Λευκωσία, κέρδισε φέτος το “Respeto” του Treb Monteras.

Το Φεστιβάλ, που οργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του κινηματογράφου την Άνοιξη του 2019, για την 17η έκδοσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here