Ενισχύεται η Αστυνομία Κύπρου: (Τε)θωρακίζεται με νέο όχημα – Στολές βιολογικού πολέμου

Ενισχύεται η Αστυνομία Κύπρου στο πλαίσιο της πρόληψης της τρομοκρατικής απειλής. Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, το 2019 θα διακρίνεται από σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση.

Όπως αναφέρεται, γίνονται ενέργειες για την ενίσχυση της Αστυνομίας με εξειδικευμένο προσωπικό προερχόμενο από Σώματα Ασφαλείας σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη.

Ετοιμάστηκαν επίσης δύο Ειδικά Εθνικά Σχέδια, τόσο για σκοπούς πρόληψης της τρομοκρατικής απειλής, όσο και για σκοπούς αντιμετώπισης τρομοκρατικής πράξης στα οποία συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση σχετικών απειλών, είναι η αύξηση των ελέγχων στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα οδοφράγματα σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν έγκαιρα ύποπτοι τρομοκράτες και να παρεμποδιστούν από οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες.

Για το σκοπό αυτό έχει αναβαθμιστεί ο διαθέσιμος τεχνολογικός εξοπλισμός, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και παράλληλα την ομαλή ροή επιβατών στα αεροδρόμια.

Πιο συγκεκριμένα

• Συνεχίζεται η στατική φρούρηση άλλα και οι περιπολίες σε κρίσιμες υποδομές, ευάλωτους στόχους, πρεσβείες και χώρους συγκέντρωσης πολιτών.

• Υπάρχει πρόνοια για ενίσχυση της Αστυνομίας με εξειδικευμένο προσωπικό προερχόμενο από Σώματα Ασφαλείας σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη.

• Έχουν διοργανωθεί εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην τρομοκρατία και ριζοσπαστικοποίηση σε μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονται στα εν λόγω θέματα, καθώς και σε οργανωμένα σύνολα όπως μέλη της Εθνικής Φρουράς, Κοινοτάρχες, τουριστικούς επιχειρηματίες κτλ.

Τεθωρακισμένο όχημα αξίας 300 χιλιάδων

Προκήρυξη διαγωνισμού αρχές του 2019 θα γίνει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την αγορά αλεξίσφαιρου οχήματος. Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, υπάρχει πρόνοια ύψους €300.000 για τα έτη 2019-2020.

Επίσης, έχουν παραληφθεί στις 18/5/2018 12 προστατευτικές στολές βιολογικού πολέμου (C.B.R.N) με σύστημα φιλτραρίσματος αέρα και 5 συστήματα φιάλης κλειστού κυκλώματος. Επιπλέον προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την αγορά συστήματος προστασίας κρίσιμων υποδομών από την απειλή μη επανδρωμένων πτητικών μέσων (anti – drone).

Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων επιτήρησης χώρων ευαίσθητων και κρίσιμων υποδομών (manpads).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here