Δεν έλαβαν αποζημιώσεις οι πληγέντες των πρόσφατων καιρικών φαινομένων

Προβλήματα γραφειοκρατίας φαίνεται να εμποδίζουν την καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο στις κοινότητες Αγίων Τρυμιθιάς και του Παλιομετόχου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

 

«Εκείνο που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι, παρά τις ανακοινώσεις που έγιναν τις αμέσως επόμενες μέρες (μετά τη Θεομηνία) και παρά τη γρήγορη ανταπόκριση των υπηρεσιών του κράτους, σήμερα οι πληγέντες είναι αντιμέτωποι με μια απίστευτη γραφειοκρατία, στην εκτίμηση των ζημιών και στην αποζημίωση των κατοίκων που επλήγησαν», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας.
«Αμέτρητα γραφειοκρατικά εμπόδια, το ένα μετά το άλλο δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι ναι μεν δόθησαν οι πρώτες €2.000 σε αρκετές οικογένειες που επλήγησαν, σημειώνοντας ωστόσο πως οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως είπε, το πρόβλημα έγκειται στο ότι το κράτος απαιτεί όπως οι ίδιοι οι πληγέντες αποκαταστήσουν τις ζημιές και κατόπιν να καταβληθεί μέρος του κόστους, κάτι που ευάλωτες οικογένειες δεν μπορεί να το πράξουν.

Αυτό είπε, «τις καταδικάζει ουσιαστικά να μένουν σε γιαπί, σε σπίτια χωρίς παράθυρα και χωρίς ανέσεις».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, μίλησε για «αδικαιολόγητη κωλυσιεργία» όσον αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων.

«Η θέση μας είναι ότι οι πληγέντες θα πρέπει να στηριχθούν και το κράτος θα έπρεπε να ήταν αρωγός σε όσους έχουν υποστεί τις ζημιές», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει  η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει στην αίτηση για κάλυψη των ζημιών αυτών από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ένα κράτος έχει διορία 12 εβδομάδων για να υποβάλει αίτηση, ενώ έχουν ήδη περάσει έξι και δεν υποβλήθηκε αίτημα από τις κυπριακές αρχές, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here