Γάτα Σερβάλ: Ο λόγος που αρχικά έμεινε στη Λεμεσό- Τι αναφέρει ο ΠΚΣ

O Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος τοποθετούμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την αγριόγατα του είδους Σερβάλ και τα όσα έχουν διαμειφθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες, καταδικάζει -όπως αναφέρει – ανεπιφύλακτα οποιεσδήποτε προσπάθειες επίρριψης ευθυνών, είτε σε λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, είτε σε ιδιώτες κτηνιάτρους, από συγκεκριμένα πρόσωπα και δηλώνει ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για προστασία τους.

Σε σχέση με την υπόθεση, μετά από εκτενή ενημέρωση για την υγεία του ζώου από τους ιδιώτες κτηνίατρους που εμπλέκονται στη περίθαλψή του και τη σχετική ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στις 02/08/2022, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος γνωστοποιεί ότι η μεταφορά του ζώου σε ζωολογικό κήπο έγινε μετά από οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, όπως προβλέπεται από την σχετική κτηνιατρική νομοθεσία.

Διευκρινίζει επίσης ότι η απόφαση να κρατηθεί αρχικά το ζώο στον ΖΚ Λεμεσού λήφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της πρώην κηδεμόνος του, ώστε να έχει τη δυνατότητα να το επισκέπτεται και να το φροντίζει, ωστόσο, στη συνέχεια και αφού ο Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε τη μόνιμη φιλοξενία του ζώου, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποφάσισαν να μεταφερθεί το ζώο στον Ζωολογικό Κήπο Πάφου και ενημέρωσαν σχετικά την πρώην κηδεμόνα του.

Αναφέρει περαιτέρω ότι το περασμένο Σάββατο, 31/07/2022, η πρώην κηδεμόνας του ζώου ενημέρωσε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για πιθανά προβλήματα υγείας του και ζήτησε και διευθετήθηκε να εξεταστεί το ζώο από ιδιώτη κτηνίατρο της επιλογής της. Η κτηνίατρος, υπό τις περιστάσεις, συνέστησε συμπτωματική αγωγή στο ζώο, η οποία του χορηγήθηκε στο χώρο νοσηλείας του Ζ.Κ. Λεμεσού. Προσθέτει ότι η απόφαση των κτηνιάτρων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για εσπευσμένη μεταφορά του ζώου στον ΖΚ Πάφου, λήφθηκε με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας του, αφού εκεί υπάρχει η δυνατότητα εξειδικευμένης περίθαλψης άγριων αιλουροειδών και όπου μετά από αιματοβιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το ζώο έπασχε από πλήρη έμφραξη λεπτού εντέρου και διενεργήθηκε άμεσα χειρουργική επέμβαση εντεροτομής και αφαίρεσης του ξένου σώματος που υπήρχε.

O Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει επίσης ότι η μετεγχειρητική πορεία του ζώου κρίνεται ικανοποιητική, χωρίς ωστόσο να έχει ξεπεράσει ακόμα τον κίνδυνο και διευκρινίζει ότι η κατάσταση της υγείας του ζώου δεν σχετίζεται με τις συνθήκες κράτησής του στον Ζ.Κ Λεμεσού, όπως αφέθηκε να εννοηθεί.