Απαγορευμένη πλέον η διέλευση σκύλων στον Μόλο Λεμεσού

Αναφορικά με πρόσφατη ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μετά από πληθώρα ερωτήσεων που δέχτηκα για το θέμα…

Posted by Νίκος Νικολαΐδης / Nicos Nicolaides on Thursday, 23 August 2018

Ρύθμιση της διέλευσης σκύλων στο παραθαλάσσιο, πολυλειτουργικό πάρκο της Λεμεσού κάνει ο Δήμος Λεμεσού, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, ο Δήμος Λεμεσού διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, αποφάσισε στις 31/5/2017 να προωθήσει περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση σκύλων στο παραθαλάσσιο, πολυλειτουργικό πάρκο. Η απόφαση ήταν επανάληψη προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 11/7/2007.

2. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε μέσα στα πλαίσια της υποχρέωσης του Δήμου να μεριμνά για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία στους δημόσιους χώρους που διαχειρίζεται. Η απόφαση αφορά το συγκεκριμένο πάρκο που έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο καθημερινής χρήσης από εκατοντάδες οικογένειες και παιδιά.

3. Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία μετά τη λήψη πολλών διαμαρτυριών από πολίτες για τη σοβαρή ρύπανση των χώρων αυτών και τον κίνδυνο για την υγεία του κοινού, λόγω του ότι δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα από κάποιους ιδιοκτήτες των σκυλιών. Εκφράστηκαν, επίσης, ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών που συχνάζουν στο πάρκο, από σκύλους που δεν κρατούνται από το λουρί και αφήνονται ελεύθεροι να κυκλοφορούν.

Παρά τις προσπάθειες του Δήμου με διάφορα μέτρα (τοποθέτηση ειδικών καλάθων για την απόρριψη των ακαθαρσιών των ζώων, καθημερινή επιτήρηση από λειτουργούς του Δήμου, διανομή διαφωτιστικού υλικού κλπ) και λόγω των μη αποτρεπτικών εξωδίκων προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία, δυστυχώς μια μερίδα από ιδιοκτήτες σκύλων συνεχίζουν να μη σέβονται τους υπόλοιπους συμπολίτες τους που χρησιμοποιούν το πάρκο.

4. Η όποια προσπάθεια προβολής του θέματος ως μιας αντιπαράθεσης μεταξύ αυτών που αγαπούν τα ζώα και αυτών που δεν τα αγαπούν δεν έχει βάση. Η πλειοψηφία των πολιτών που στέλνουν μηνύματα ανησυχίας για την υφιστάμενη κατάσταση είναι ζωόφιλοι και ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι όμως συμφωνούν ότι δεν μπορεί μια κοινωνία να μην μεριμνά για την υγεία του συνόλου, ούτε και να μένει απαθής απέναντι στον κίνδυνο, όσο μικρός και αν είναι, να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια ενός από τα παιδιά μας.

5. Ο Δήμαρχος Λεμεσού, θεωρώντας ότι το θέμα αυτό είναι ένα θέμα που αφορά ευρύτερα την κοινωνία της Λεμεσού, άνοιξε ένα διαδικτυακό διάλογο με τους δημότες, μέσα στα πλαίσια της θέσης αρχής του Δήμου για δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο μας. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο με ομάδες και οργανωμένα σύνολα. Πιστεύουμε πως μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο αυτό, θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε υπεύθυνα τα όποια θέματα επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας.

6.    Αναφορικά με την πολιτική απέναντι στα ζώα, θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Δήμος Λεμεσού υιοθετεί ζωοφιλικές πολιτικές, μέσα από σειρά από πρακτικές και μέτρα:

• Στήριξη προγραμμάτων στειρώσεων και υιοθεσιών για τα αδέσποτα ζώα και υιοθέτηση μέτρων ώστε να τερματιστεί η πολιτική ευθανασίας.

• Καταγραφή και ηλεκτρονική σήμανση όλων των κατοικίδιων ζώων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Λεμεσού.

• Άμεση διερεύνηση παραπόνων και καταγγελιών που αφορούν περιστατικά δηλητηρίασης και κακοποίησης ζώων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.

• Ενημέρωση των δημοτών για θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων.

• Στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων που προωθούν έμπρακτα θέματα προστασίας των ζώων.

• Τοποθέτηση σε περισσότερα σημεία ειδικών κάδων για τα περιττώματα των σκύλων.

• Αναζήτηση χώρου για δημιουργία πάρκου όπου τα σκυλιά θα κυκλοφορούν χωρίς λουρί.

7. Ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση των πολιτικών μας για προστασία της ευημερίας των ζώων μας. Ο Δήμος θα συνεχίσει να το επιδιώκει αυτό, επιζητώντας και αξιοποιώντας τη συνεργασία και τη συμβολή όλων των πολιτών που θέλουν να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here