Άραβες επενδυτές “φλερτάρουν” με την Κύπρο που ανακάμπτει

Πενήντα πέντε από τους σημαντικότερους επενδυτές παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τον αραβικό επιχειρηματικό κόσμο, βρέθηκαν στην Κύπρο και ενημερώθηκαν για έργα στον τομέα των ακινήτων, του τουρισμού, της ενέργειας, του τραπεζικού τομέα, της ναυτιλίας, καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις που αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση.

Ανάμεσά τους, ο σεΐχης του Κατάρ Mansoor Jassim Th.j. Al-Thani και η πριγκίπισσα του Μπαχρέιν Sheikha Noora Al Khalifa, τους οποίους συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί τους στο περιθώριο του επενδυτικού συνεδρίου “Cyprus Investment Opportunities Conference”, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο Σεΐχης του Κατάρ θεωρεί πως σήμερα είναι η κατάλληλη περίοδος για να επενδύσει κάποιος στην Κύπρο. “Η κυπριακή οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι βρισκόταν πριν τρία χρόνια.

Βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα και έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας. Αξίζουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της χώρας για τις προσπάθειες που κατέβαλε, καθώς και για τα κίνητρα που έχει παραχωρήσει σε ξένους επενδυτές για να πολιτογραφηθούν Κύπριοι πολίτες και κατ’ επέκταση να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο”.

Ο Mansoor Jassim Th.j. Al-Thani επισημαίνει πως οι επενδύσεις που τον ενδιαφέρουν στην Κύπρο, εστιάζονται σε τρεις τομείς της οικονομίας: “Στη ναυτιλία έχουμε ήδη παρουσία και μας ενδιαφέρει να τη διευρύνουμε. Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι τομείς των ακινήτων και του τουρισμού. Ιδιαίτερα στο θέμα του τουρισμού μάς ενδιαφέρει περισσότερο η επένδυση σε ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στην πόλη της Λεμεσού την οποία έχω επισκεφθεί και θεωρώ πως προσφέρεται για τέτοιου είδους επενδύσεις. Ελπίζω πως, εντός του 2017, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και επίσημα τους σχεδιασμούς μας”.

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για επίλυση του Κυπριακού ρωτούμε τον Σεΐχη εάν είναι ενήμερος για τις εξελίξεις και μας εκπλήσσει θετικά: “Ασφαλώς και είμαι ενήμερος. Θα ήταν πολύ θετική εξέλιξη η επανένωση του νησιού και εύχομαι ότι σε κάποια στιγμή οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές. Μια θετική εξέλιξη θα αυξήσει και τις επενδύσεις στην ενωμένη Κύπρο, κάτι που θα είναι επωφελές για την οικονομία και θα μειώσει και την ανεργία” καταλήγει.

Η πριγκίπισσα του Μπαχρέιν Sheikha Noora Al Khalifa, δεν ήταν μόνη και συνοδευόταν από άτομο αραβικής καταγωγής και παρόλο που δεν μπόρεσα να τη χαιρετήσω με χειραψία, καθώς το πρωτόκολλο της χώρας της, της απαγορεύει να κάνει χειραψία με ένα άγνωστο άνδρα, τη χαιρέτησα χαμογελώντας.

Η ίδια ζήτησε ευγενικά από τον φωτογράφο μας να την αποθανατίσει από τη μέση και πάνω. Στη σύντομη συνομιλία μας, μας εξηγεί πώς βλέπει σήμερα την κυπριακή οικονομία και απαντά με ειλικρίνεια: “Η κατάσταση της οικονομίας είναι σίγουρα βελτιωμένη σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε προ τριετίας, αλλά δεν υπάρχει χρόνος ή χώρος για εφησυχασμό. Η Κύπρος χρειάζεται να βελτιώσει ακόμη αρκετά, εάν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις και κυρίως τις διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι να ολοκληρωθεί μια επένδυση. Δυστυχώς σε αυτό το θέμα χρειάζεται ακόμη δουλειά”.

Η πριγκίπισσα είναι πρόεδρος και CEO της Medpoint Design με έδρα το Μπαχρέιν και εξειδικεύεται σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας. “Η Κύπρος, όπως όλες οι χώρες, πρέπει να δώσουν έμφαση και περισσότερα κίνητρα για ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας” προσθέτει. Αρνείται ευγενικά να μας σχολιάσει τις προοπτικές της Κύπρου σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο υπουργός Μεταφορών και Έργων Μάριος Δημητριάδης και σε αυτό συμμετείχαν και μίλησαν στελέχη του CIPA, CIFA, ΧΑΚ και άλλους φορείς.
Το Capital Today ήταν ο επίσημος εγχώριος χορηγός επικοινωνίας και ο τηλεοπτικός σταθμός CΝBC ανέλαβε την παγκόσμια προβολή του συνεδρίου.

Οργανωτές ήταν η Κυπριακή Εταιρεία Globe Investments Holdings Ltd μαζί με τους διεθνείς ξένους συνεργάτες Elite MAF Events & Exhibitions και United Exhibitions & Conferences. Συμμετείχαν επίσης η OEB, ο CIPA και ο CIFA.

Από το περιοδικό Capital Today

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here