Υπουργός Μεταφορών – Σημαντικά έργα για το οδικό δίκτυο θα προωθηθούν εντός του 2018

Σημαντικά έργα για το οδικό δίκτυο θα προωθηθούν προς εκτέλεση τους εντός του 2018, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις για θέματα της αρμοδιότητας της, με τους βουλευτές.

“Προχωρούν τα οδικά έργα, έχουμε το σημαντικό έργο του περιμετρικού Λευκωσίας για τον οποίο θα προκηρυχθούν προσφορές το Φθινόπωρο 2018, έχουμε τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Σαϊττά, του οποίου οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τέλη 2018 και να συμπληρωθούν σε 30 μήνες και τον δρόμο Πάφου-Πόλης για τον οποίον αναμένεται προκήρυξη προσφορών περί τα τέλη του χρόνου”, είπε.

Σε δηλώσεις της, η κ. Αναστασιάδου, ανέφερε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και με την βιώσιμη κινητικότητα που είναι ένας από τους στόχους του Υπουργείου της και θα αφήνει τον κόσμο να αναπτύξει άλλες μεθόδους κινητικότητας αντί το παραδοσιακό αυτοκίνητο στον δρόμο. Ο κόσμος, σημείωσε, θα μπεί στα λεωφορεία, στους ποδηλατόδρομους, σε πεζόδρομους, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα – υπάρχουν προγραμματισμοί και γι αυτά.

Είπε ότι σύντομα, θα τοποθετηθούν δέκα σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αυτοκινητόδρομους.

Η Υπουργός ανέφερε ότι είχε μια πολύ χρήσιμη και πρώτη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

“Ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε σημαντικά θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιο μου. Είχα την ευκαιρία να τους ενημερώσω για τους γενικότερους στόχους του Υπουργείου και να απαντήσω σε ερωτήματα τους για εξειδικευμένα θέματα και σοβαρά όπως είναι οι δημόσιες μεταφορές, τα λιμάνια, διάφορα οδικά έργα. Συμφωνήσαμε να επανέλθω στην Επιτροπή για κάποια επιμέρους ζητήματα στο μέλλον και για μια συνεχή και πλήρη συνεργασία με την Επιτροπή και τα μέλη της”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γεώργιος Προκοπίου είπε ότι με την Υπουργό, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα, ανταλλάξαμε απόψεις, υποβλήθηκαν πάρα πολλές ερωτήσεις από τους βουλευτές της.

Η Υπουργός, σημείωσε, παρά το λίγο χρονικό διάστημα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της απάντησε σχεδόν σε όλα τα θέματα. Θα έχουμε, συνέχισε, την συχνή επαφή και να ανταλλάσουμε απόψεις γιατί η επιτυχία της Υπουργού είναι επιτυχία για το καλό όλου του λαού μας και της πατρίδας μας.

“Μέσα σε αυτά που συζητήσαμε κύρια είναι όσον αφορά την βιώσιμη κινητικότητα και ζητήσαμε να δοθούν κίνητρα γιατί είναι πολύ σημαντικό. Επιπλέον όσον αφορά το Λιμάνι και την Μαρίνα Λάρνακας ζητήσαμε, όπως δοθεί όλη η προσπάθεια να βρεθεί επενδυτής, να δοθούν ελκυστικά κίνητρα για το πρόβλημα που βρέθηκε του πλαφόν”, πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε, όσον αφορά την επέκταση του νέου νοσοκομείου στην Λάρνακα ζητήσαμε να γίνεται αυστηρότατος έλεγχος ούτως ώστε να μπορούν τα έργα να συνεχίζουν γιατί δυστυχώς οι εργολάβοι δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα λόγω άλλων έργων που τους έχουν ανατεθεί κι έτσι λιγοστεύουν το προσωπικό τους.

Στις δημόσιες συγκοινωνίες, είπε ο κ. Προκοπίου, πρέπει να βρεθεί μια λύση γιατί ο κόσμος μπαίνει στο λεωφορείο αλλά πρέπει να του δώσουμε και τα κίνητρα και την εύκολη μεταφορά του και να είναι και στις ώρες τους.

Ζητήσαμε μελλοντικά σε πιο μακροπρόθεσμα πλαίσια, συνέχισε, υλοποίηση και για το τραμ και μετρό που πρέπει να μπουν πλέον σε μια χώρα, όπως την δική μας που είναι σε μικρό μέγεθος. Παράλληλα συζητήσαμε, πρόσθεσε, και για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο θα καθυστερήσει στην εφαρμογή του για ακόμη δύο χρόνια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι ένα
πρόβλημα που βρίσκουμε μπροστά μας είναι το πλαφόν στο Λιμάνι Λεμεσού που αφορά την Λάρνακα και δυστυχώς πάει να καταστρέψει την εκεί ανάπτυξη στην Λάρνακα.

Αυτό, σημείωσε, πρέπει να το δει το Υπουργείο Μεταφορών και να βρει τον τρόπο ούτως ώστε να το επιλύσει και να προχωρήσει η ανάπτυξη του Λιμανιού Λάρνακας με τα γνωστά θετικά συνεπακόλουθα.

“Ένα άλλο θέμα είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες που εδώ και δέκα χρόνια δεν μπορέσαμε να βρούμε την χρυσή τομή ούτως ώστε να τις βελτιώσουμε και ειδικότερα στο να γίνει πιο ελκυστικό προϊόν. Σε έξι μήνες θα βγουν σε προσφορές το Υπουργείο Μεταφορών και σε δύο χρόνια θα είναι ο νέος προσφοροδότης ώστε να βελτιώσουμε αυτό το προϊόν που υπάρχει μεγάλη ανάγκη κι έχει επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα στην κοινωνία”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε ότι ως ΔΗΚΟ χαιρετίζουμε την ξεκάθαρη δήλωση της Υπουργού Μεταφορών ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιτέλους βγαίνουν οι προσφορές για την εκτέλεση του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς. Πρέπει να πούμε, σημείωσε, ότι αυτό το έργο καθυστερεί εδώ και δεκαετίες, είναι ένα έργο ζωής για το διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς κι όχι μόνο

“Καλούμε για ακόμη μια φορά τον Γενικό Ελεγκτή να σταματήσει επιτέλους να παρεμβάλει εμπόδια για την κατασκευή αυτού του έργου επικαλούμενος το οικονομικό κόστος και θα θέλαμε να ξέρουμε πόσο κοστολογεί ο κ. Γενικός Ελεγκτής τις ανθρώπινες ζωές. Ηδη ψες είχαμε δύο απώλειες στον συγκεκριμένο δρόμο. Θα πρέπει ο καθένας να ασχολείται με τα θέματα της αρμοδιότητας του κι αυτό το έργο θα πρέπει τάχιστα να δρομολογηθεί και να εκτελεστεί”, πρόσθεσε.

Ο κ. Πιττοκοπίτης έθεσε ενώπιον της Υπουργού και το θέμα της νεφρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου. Είναι απαράδεκτο σήμερα, είπε, οι ασθενείς της Πάφου να στοιβάζονται ουσιαστικά σαν σαρδέλες μέσα σε ένα θάλαμο 5Χ5 κι ενώ υπάρχει απόφαση κι έχει δρομολογηθεί η ανέγερση νέας νεφρολογικής κλινικής και υπάρχει και σχετικό κονδύλι 100 χιλιάδες ευρώ στους προϋπολογισμούς του 2018, το έργο να καθυστερεί.

“Εχω ενημερωθεί δυστυχώς από αρμόδιους του Τμήματος Δημοσίων Εργων ότι το έργο στο τέλος της ημέρας δεν θα προχωρήσει επικαλούμενοι άλλες προτεραιότητες. Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι θα μας βρουν μπροστά τους κι ότι στο τέλος της ημέρας αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάθε δυνατή προτεραιότητα”, συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here