Υεμένη: 55 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στην επαρχία Χοντάιντα

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε βομβαρδισμούς, επιδρομές και μάχες στην επαρχία Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, ανέφεραν την Τρίτη τοπικές, στρατιωτικές και ιατρικές πηγές.

Φιλοκυβερνητικά στρατεύματα της Υεμένης, πλαισιωμένα από δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πυλώνα της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, εξαπέλυσαν τη 13η Ιουνίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να εκδιώξουν τους σιίτες αντάρτες Χούθι από την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, μέσω του οποίου εισάγονται τα περισσότερα τρόφιμα και το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Τα ΗΑΕ απαίτησαν εκ νέου την Τρίτη την αποχώρηση των ανταρτών από τη Χοντάιντα, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς με τον Πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι στο Άντεν, στο πλαίσιο των προσπαθειών να συναφθεί μια συμφωνία και να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση.

Σύμφωνα με τοπικές και νοσοκομειακές πηγές, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπορική επιδρομή στοχοθέτησε λεωφορείο σε δρόμο στη Ζάμπιντ, στο νότιο τμήμα της επαρχίας. Αγνοείται ως τώρα αν το λεωφορείο μετέφερε άμαχους ή αντάρτες.

Έξι μαχητές των Χούθι σκοτώθηκαν όταν άλλη επιδρομή στην ίδια περιοχή κατέστρεψε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, κατά τις ίδιες πηγές. Ενώ 38 σιίτες αντάρτες και τρεις φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στους βομβαρδισμούς γύρω από το αεροδρόμιο της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, στη νότια έξοδο της πόλης, καθώς και στις περιοχές Τουχάιτα και Τζάραχι, νοτιότερα, ανέφεραν ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Οι νέες απώλειες αυξάνουν σε τουλάχιστον 429 τον αριθμό των νεκρών στις εχθροπραξίες των τελευταίων σχεδόν δύο εβδομάδων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέρριψαν εκ των προτέρων την Τρίτη οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ αν δεν συμπεριλαμβάνει την αποχώρηση των Χούθι από τη Χοντάιντα. Από τη 13η Ιουνίου, το Αμπού Ντάμπι δεν παύει να απαιτεί την αποχώρηση “άνευ όρων” των σιιτών ανταρτών από την πόλη.

Τα ΗΑΕ ανέφεραν ότι προς το παρόν, δεν έχουν πρόθεση να προελάσουν προς το λιμάνι, ούτε θα εισβάλουν στην πόλη, για να μην προκαλέσουν βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Η Υεμένη εξαρτάται από τις εισαγωγές για το 90% των τροφίμων που καταναλώνει ο πληθυσμός της, και το 70% από αυτή την ποσότητα περνάει από τη Χοντάιντα, στις ακτές της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here