Το 60% των γυναικών θυμάτων βίας στην Κύπρο δεν αναφέρει το περιστατικό σε κανέναν

Σχεδόν 60% των γυναικών θυμάτων βίας στην Κύπρο δεν αναφέρει το περιστατικό σε κανέναν, σύμφωνα με την πρώτη παγκύπρια έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, που έγινε για τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια το 2012, η οποία επιβεβαιώνει και την έκταση του προβλήματος στην Κύπρο.

 

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια αναφέρει πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, για να προσθέσει ότι «εκτιμάται ότι 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ το ποσοστό σε ορισμένες χώρες φθάνει μέχρι και το 70%».

«Για να μπορέσει μια γυναίκα θύμα βίας να ξεφύγει από τον κύκλο της βίας, πέρα από την ψυχολογική στήριξη, πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτεία παρέχει τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες που θα της διασφαλίσουν την άμεση σωματική ασφάλεια και προστασία από τον δράστη, τόσο της ιδίας όσο και των παιδιών της», σημειώνει η Συμβουλευτική Επιτροπή.

Όπως προσθέτει, «παρόλο που έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στην αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, η Συμβουλευτική Επιτροπή παρατηρεί σημαντικά κενά σχετικά με την άμεση ανταπόκριση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών», επισημαίνοντας πως «τα κενά αυτά συχνά συνδέονται με την έλλειψη εξειδίκευσης των επαγγελματιών που απασχολούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες και την μη ικανοποιητική διατμηματική συνεργασία τους».

Η Συμβουλευτική Επιτροπή τονίζει ότι η συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τη στήριξη και προστασία των γυναικών θυμάτων βίας σε μια δομή αποτελεί επιτακτική ανάγκη, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό από το 2016 έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση (Αρ.ΣΕ:1178-16 και ημερ. 04.07.2016) για το θέμα στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιπρόσθετα, εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την απόφαση της κυβέρνησης να κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας), στις 10 Νοεμβρίου του 2017.

Καλεί, τέλος, το κράτος όπως προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών, ως προς τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της εν λόγω Σύμβασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here