Σήμερα η απόφαση για κράτηση των συλληφθέντων για τα συνδρομητικά

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για αποδοχή ή όχι του αιτήματος της Αστυνομίας για κράτηση τριών προσώπων, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες ως ύποπτοι για υποθέσεις πώλησης παράνομου σήματος συνδρομητικών καναλιών σε διάφορες χώρες.

Οι τρεις ύποπτοι, δύο άνδρες ηλικίας 48 και 52  χρόνων από τη Λεμεσό και ένας 38χρονος από τη Λάρνακα, κρίθηκαν ύποπτοι από την Αστυνομία για διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομης πρόσβασης σε μέρος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, παράνομης παρέμβασης σε δεδομένα συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατάχρησης επινοήσεων, απάτης σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα σχετιζόμενα με παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδικήματα κατά παράβαση του άρθρου 14Β του περί πνευματικής ιδιοκτησίας Νόμου, αδικήματα του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμου και αδικήματα κατά παράβαση του άρθρου 4 του περί της σύμβασης για τη νομική προστασία των υπηρεσιών που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή πρόσβασης υπό όρους.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν εδώ και χρόνια μέχρι και την 9η Ιανουαρίου 2018 στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εκ των εξεταστών της υπόθεσης Μάριος Αριστείδου από το Γραφείο Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων, από τα τέλη Μαρτίου 2017 λήφθηκε πληροφορία στο Γραφείο του και στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Βουλγαρίας της Ολλανδίας και της Ελλάδας από τη Νόβα Ελλάδος, ότι συγκεκριμένα άτομα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άτομα που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία και την Κύπρο εγκατέστησαν πειρατικό δίκτυο που διαμοιράζει παράνομα με streaming, συνδρομητικό σήμα τηλεοπτικών πακέτων από Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία όπως Nova, Ote, Sky UK, Bein Sports, Sky Italia, Sky DE και άλλων συνδρομητικών πακέτων.

Σύμφωνα με την πληροφορία που είχε το Γραφείο στην Κύπρο, o κεντρικός server  ήταν εγκατεστημένος στη Βουλγαρία ενώ ο δεύτερος εικονικός server στην Ολλανδία.

Ακόμα η πληροφορία ανέφερε πως εκτός από συνεργάτες στη Κύπρο, το παράνομο κύκλωμα συνεργαζόταν και με πειρατικό δίκτυο στη Λεμεσό, με συγκεκριμένα άτομα με τα οποία αντάλλαζε παράνομο διαμοιρασμό streaming των καναλιών τους. Περαιτέρω οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ανέπτυξαν μεγάλη τεχνολογία που τους προστάτευε από τον εντοπισμό της εταιρείας με την οποία συνεργάζονταν αλλά και της δικής τους εταιρείας.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε στο Δικαστήριο ο κ. Αριστείδου, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2017, το παράνομο δίκτυο εγκατέστησε μέσω διαδικτύου προγράμματα της Cablenet και της CYTA. Η ΑΤΗΚ προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες και κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία της Νόβα αναφορικά με το παράνομο δίκτυο και τη δράση του στην Κύπρο.

Το Γραφείο εξασφάλισε διατάγματα πρόσβασης σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ηλεκτρονικών διευθύνσεων που είναι καταχωρημένες και λειτουργούν στην Κύπρο, οι οποίες διανέμουν ή και εμπορεύονται παράνομα μέσω διαδικτύου τηλεοπτικό περιεχόμενο ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών διοργανώσεων της Cytavision.

Από περαιτέρω διερεύνηση έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός και συμμετοχή των τριών υπόπτων στην υπόθεση, ενώ από επιτόπιες εξετάσεις μελών του Γραφείου διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε Λάρνακα, Πάφο και Λεμεσό άτομα ασχολούνταν με την πώληση συσκευών και παράνομων συνδρομών για θέαση συνδρομητικών καναλιών τα τελευταία χρόνια.

Χθες πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη επιχείρηση της Αστυνομίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία και Βουλγαρία με τη στήριξη της Europole και τη συμμετοχή του κινητού γραφείου της Εuropole στη Κύπρο.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο και καλά διακλαδωμένο δίκτυο με εταιρείες, ηλεκτρονικές διευθύνσεις και εξυπηρετητές, τους γνωστούς ως servers μέσω του οποίου γινόταν η διανομή των σημάτων στο μεγάλο πελατολόγιο.

Στο επίκεντρο του δικτύου ήταν τρεις servers στη Βουλγαρία, τα υποστατικά στην Κύπρο και ένας εικονικός server στην Ολλανδία ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιείτο για αποκοπή της σύνδεσης από τις διωκτικές αρχές των υποστατικών ελέγχου του κυκλώματος στην Κύπρο με τους servers στη Βουλγαρία.

Η Αστυνομία εντόπισε και κατάσχεσε από γραφεία και άλλα υποστατικά των τριών υπόπτων ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χρησιμοποιημένα και καινούργια android boxes, USB, servers, σκληρούς δίσκους, πύργους ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητό τηλέφωνο και διάφορα έγγραφα, ενώ οι τρείς ύποπτοι συνελήφθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Οι έρευνες στη Βουλγαρία έδειξαν εμπλοκή του πρώτου υπόπτου, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Αριστείδου για την υπόθεση έχει δημιουργηθεί ομάδα από ανακριτές της Αστυνομίας ανά εμπλεκόμενη επαρχία.

Είπε ακόμα ότι το πελατολόγιο του παράνομου δικτύου φθάνει το μισό εκατομμύριο άτομα παγκόσμια, κυρίως Ελληνες ομογενείς στους οποίους παρείχε πρόσβαση σε περίπου 1200 κανάλια, ενώ η χρέωση ανά πελάτη ανερχόταν στα 100 – 150 ευρώ ανά έτος.

Η Αστυνομία θεωρεί ότι έχει εξαρθρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παράνομου διαμοιρασμού σήματος και αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών σε όλη την Ευρώπη. Ο τρόπος λειτουργίας του δικτύου ήταν εξαιρετικά εξεζητημένος και τεχνολογικά πολύπλοκος, αφού χρησιμοποιώντας νόμιμες συνδρομές, αναμετέδιδε παράνομα το σήμα σε μισό εκατομμύριο πελάτες με τα κέρδη να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10.30 το πρωί, ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και διακόπηκε μία ώρα αργότερα, όταν ο τρίτος ύποπτος, που είναι Αγγλοκύπριος, ζήτησε μεταφραστή στα αγγλικά.

Ο μεταφραστής εντοπίστηκε, η διαδικασία ξεκίνησε μετά τις δύο το μεσημέρι και συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, ωστόσο λόγω του προχωρημένου της ώρας το  Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφαση του αύριο το πρωί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here