Ολοένα και ανεβαίνουν οι τιμές των κατοικιών στη Λεμεσό

Κατά 1,5% αυξήθηκε σε ετήσια βάση ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών, που αφορά οικίες και διαμερίσματα κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων και ο δείκτης τιμών οικιών, σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση, κατά 0,9% και 0,2%, αντίστοιχα.

Ανά επαρχία, όλοι οι επιμέρους δείκτες τιμών κατοικιών κατέγραψαν είτε αύξηση είτε σταθεροποίηση.

Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν ετήσια άνοδο, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στην επαρχία Λεμεσού (2,9%) και τη μικρότερη στη Λάρνακα (0,5%).

Όπως αναφέρεται, η σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στον τομέα των ακινήτων στηρίζεται σύμφωνα με σχετικούς δείκτες της οικονομίας σε υγιή θεμελιώδη δεδομένα.

«Οι συναλλαγές ακινήτων, οι άδειες οικοδομής, η ζήτηση για οικιστικά δάνεια και οι δείκτες εμπιστοσύνης στην κτηματαγορά καταγράφουν αύξηση, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίζει να κινείται ανοδικά, υποβοηθούμενη επίσης από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων», σημειώνεται σχετικά, ενώ προστίθεται ότι σημαντικότερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά αυτά που εξασφαλίζονται από πρώτη κατοικία.

Άνοδος από το γ’ τρίμηνο του 2016
Ο ΔΤΚ καταγράφει συνεχή ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Οι τιμές διαμερισμάτων παρουσίασαν άνοδο για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,9% και, αντίστοιχα, οι τιμές οικιών παρουσίασαν άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 0,2%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Τόσο οι τιμές διαμερισμάτων όσο και οικιών κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο, 3,3% και 0,9%, αντίστοιχα.

Θετικά κινήθηκαν όλες οι επαρχίες
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε τριμηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2008 αύξηση ή σταθεροποίηση σε όλες ανεξαίρετα τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά 0,8% στη Λεμεσό, 0,4% στη Λάρνακα και 0,5% στην Πάφο, ενώ σταθεροποίηση καταγράφηκε στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Συγκεκριμένα, η πιο μεγάλη αύξηση καταγράφηκε στη Λεμεσό, της τάξης του 2,9%. Αύξηση 0,8% κατέγραψε η Λευκωσία, 0,5% η Λάρνακα, 0,8% η Πάφος και 1,4% η Αμμόχωστος.

Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην Πάφο (2,2%) και τη μεγαλύτερη μείωση στην Αμμόχωστο (1,9%). Στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση 0,3% και 2%, αντίστοιχα, ενώ στη Λάρνακα κατέγραψαν μείωση 0,2%. Όσον αφορά τις τιμές οικιών, οι επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου κατέγραψαν τριμηνιαίες αυξήσεις κατά 0,3%, 0,7% και 1%, αντίστοιχα, ενώ οι επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου σημείωσαν οριακή μείωση 0,1% και 0,6%, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου, η οποία σημείωσε οριακή μείωση 0,4%. Στην επαρχία Λευκωσίας οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 3%, στη Λεμεσό 6,3%, στη Λάρνακα 0,4%, στην Πάφο 0,6%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here