Νερό με κολοβακτηρίδια -Πρόβλημα και σε κοινότητα της Λεμεσού

Ακατάλληλο νερό έτρεχε στις βρύσες κάποιων καταναλωτών και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Πότε πολλά και πότε λίγα κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι κατέληγαν μαζί με το νερό στα ποτήρια των καταναλωτών, οι οποίοι ανυποψίαστοι τα κατάπιναν. Και ασφαλώς στις περιπτώσεις που τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι μετρούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών, ο κίνδυνος για επιπτώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Τι γίνεται, όμως, σε περιπτώσεις που τα κολοβακτηρίδια υπερβαίνουν τις 200 μονάδες μέσα σε 100 ml νερό; Μάλιστα, εάν αναλογιστεί κάποιος πόσο νερό πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αντιληφθεί και πόσα κολοβακτηρίδια καταλήγουν στο στομάχι μας. Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία η ένδειξη που πρέπει να εμφανίζεται στις αναλύσεις για εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια είναι μηδέν.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις νερού που διενέργησαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, το πρώτο εξάμηνο του 2017 εντοπίσθηκαν σε 424 δείγματα νερού κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι και άλλα. Πολλές από αυτές τις αναλύσεις αφορούν επαναληπτικούς ελέγχους. Ωστόσο, φαίνεται από τα συγκεκριμένα στοιχεία πως κολοβακτηρίδια εντοπίσθηκαν σε περισσότερα από 150 δίκτυα υδροδότησης, τα οποία υδροδοτούν περισσότερους από 250 δήμους και κοινότητες.

Ασφαλώς και στο πόσιμο νερό είναι δυνατή η εμφάνιση κολοβακτηριδίων. Τα κολοβακτηρίδια είναι μια ομάδα μικροοργανισμών που συνήθως συναντάται στη χλωρίδα του εντέρου του ανθρώπου και των ζώων, καθώς επίσης και σε επιφανειακά ύδατα. Όταν οι οργανισμοί αυτοί ανιχνευτούν στο νερό σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχει μόλυνση από κάποια πηγή, όπως τα απόβλητα. Η παρουσία αυτών των βακτηριδίων δείχνει ότι διάφορα παθογόνα μπορεί να εισέλθουν στην παροχή του νερού κατά τον ίδιο τρόπο αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης. Στις περιπτώσεις που ο αριθμός των κολοβακτηριδίων είναι αυξημένος, τότε υπάρχει ασφαλώς ο κίνδυνος κάποιων γαστρεντερικών διαταραχών, όπως είναι για παράδειγμα οι γαστρεντερίτιδες και οι δυσεντερίες .

Τα αποτελέσματα
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενήργησαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, υπάρχουν περιοχές των οποίων το νερό είναι γεμάτο κολοβακτηρίδια, ωστόσο εδώ και χρόνια φημίζονται για την ποιότητά του. Περιοχές στις οποίες όλοι τρέχουν με τα παγούρια για να τα γεμίσουν με το «κρυστάλλινο» νερό. Παράδειγμα, οι περιοχές Μοσφιλωτής, Κόρνου και Δελίκηπου. Ιδιαίτερη, μάλιστα, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός πως το συγκεκριμένο δίκτυο που υδροδοτεί τις τρεις πιο πάνω κοινότητες υδροδοτεί επίσης τις μονές Αγίας Θέκλας και Σταυροβουνίου, αλλά και τα στρατόπεδα του Σταυροβουνίου και του Κόρνου. Τα κολοβακτηρίδια που ανιχνεύθηκαν σε αυτές τις περιοχές ξεπερνούν τις 200 μονάδες σε 100 ml νερό. Το ακατάλληλο δείγμα λήφθηκε στις 27 Ιουνίου. Μια άλλη περίπτωση με υψηλά ποσοστά κολοβακτηριδίων (145) είναι αυτή του Άρσους στην επαρχία Λεμεσού, ενώ το Παλαιχώρι Ορεινής ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, οι οποίες διενεργούσαν αναλύσεις από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 14 Ιουνίου. Ο λόγος των επαναληπτικών αναλύσεων ήταν το ότι τα κολοβακτηρίδια δεν «έφευγαν» από το ντεπόζιτο της κοινότητας. Αποτέλεσμα ήταν στις 14 Ιουνίου να ανιχνευθούν πάνω από 200 μονάδες σε μισό ποτήρι νερό.

Μικροπροβλήματα στο Τρόοδος-Προβληματίζει η Πάφος
Και στην περιοχή της Βυζακιάς εντοπίστηκαν τα κολοβακτηρίδια, αλλά και στο Ποτάμι της επαρχίας Λευκωσίας. Επίσης, για άλλη μια φορά τα Κατύδατα αντιμετώπισαν πρόβλημα με την ποιότητα του νερού. Εκτός από τα κολοβακτηρίδια ανιχνεύθηκαν και μερικές μονάδες (5 για την ακρίβεια) Escherichia coli. Από τον Μάιο που εντοπίσθηκε, το πρόβλημα επιλύθηκε τον Ιούνιο. Και στον Κάμπο της Τσακίστρας ξεκίνησαν να πίνουν κοκτέιλ κολοβακτηριδίων από τον περασμένο Μάιο (200 μονάδες) και η καλή ποιότητα του νερού επανήλθε τον Ιούνιο.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην επαρχία Πάφου, ενώ το ίδιο φαινόμενο είχε παρουσιαστεί και σε προηγούμενες αναλύσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα κολοβακτηρίδια στον Πάνω Πύργο, στο φυλάκιο της Αλεύκας (μαζί και εντερόκοκκοι) όπου χρειάστηκαν συνολικά 5 μήνες για να επιλύσουν το πρόβλημα και είναι άγνωστο φυσικά εάν αυτή τη στιγμή το νερό είναι κατάλληλο. Το θέμα είναι κατά πόσο γνώριζαν οι στρατιώτες για την ποιότητα του νερού που κατανάλωναν. Και στην Αναρίτα τα ποσοστά κολοβακτηριδίων κρίνονται υψηλά, αλλά και στην Αγία Βαρβάρα, τη Νατά, τη Χολέτρια, το Πραστειό, την Τραχυπέδουλα, την Αμαργέτη, την Κανναβιού, την Κρίτου Μαρόττου (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι, Escherichia coli), τη Μακούντα.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως λίγες μονάδες κολοβακτηριδίων εντοπίσθηκαν: στον Πρόδρομο (45), στην Τροοδίτισσα (11), στις Πλάτρες (2), στον Αγρό (14), στη Λευκωσία: Στρόβολος, Αγλανζια – Άγιος Δομέτιος – Έγκωμη – Λατσιά – Γέρι – Τσέρι – Εργάτες – συνοικισμός Ανθούπολης (35), στον εκδρομικό χώρο Κιόνια (4), στην Αγροκηπιά (8), στον Σταυρό της Ψώκας (66), στον Μουτουλλά (29), στον Καλοπαναγιώτη (70) και σε πολλές άλλες περιοχές.

Πηγή: politis.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here