Αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, εκτιμάται πως θα φέρει η τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχια κάμερα «Videoray Pro4», την οποίαν δώρισαν σε ειδική τελετή, την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Τζούντιθ Γκάρμπερ και του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, στις εγκαταστάσεις της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, στη Λεμεσό.
Η σημερινή δωρεά αποτελεί ένα μόνο μέρος της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών ανέφερε σε χαιρετισμό της η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι αυτή γίνεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού περιφερειακού κέντρου CyCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), μέσω του οποίου «ΗΠΑ και Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζονται, μαθαίνουν και εκπαιδεύονται μαζί για να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τους σε θέματα που αφορούν τους τομείς της ασφάλειας στο θαλάσσιο περιβάλλον».
Εκφράζοντας τη χαρά της που η ίδια παρευρίσκεται σε μια εκδήλωση εορτασμού της συνεχιζόμενης συνεργασίας ΗΠΑ και Κύπρου, η κ. Γκάρμπερ είπε πως ζούμε σήμερα σε έναν κόσμο που βασίζεται κυρίως στο διεθνές εμπόριο για την ανάπτυξη των οικονομιών του και την προμήθεια παροχή αγαθών στους πολίτες.
«Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στη θαλάσσια ασφάλεια και δουλεύοντας μαζί για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των λιμανιών μας, προστατεύουμε επίσης τις οικονομίες μας, τις κρίσιμες υποδομές μας και την ευημερία των κοινοτήτων μας», συμπλήρωσε.
Αυτός είναι και ο λόγος, συνέχισε, που η Πρεσβεία των ΗΠΑ είναι τόσο περήφανη που δωρίζει αυτήν την υποβρύχια τηλεχειριζόμενη υποβρύχια κάμερα στη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπέδειξε δε ότι η τελευταία υποβρύχια κάμερα που έχει δωρίσει η χώρα της στην Κύπρο, έχει ήδη αποδείξει, κατά την έκφραση της, την αξία της, αφού συχνά χρησιμοποιείται για επιθεωρήσεις της προβλήτας πριν από τις αφίξεις πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού, στα λιμάνια της Λάρνακας και της Λεμεσού.
Αυτό το νέο μοντέλο, είπε, διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά που ενισχύουν τις δυνατότητες παρατήρησης και επιθεώρησης, ανάκτησης αντικειμένων από το νερό και επιθεώρησης των συνθηκών του λιμανιού, χωρίς να απαιτείται κατάδυση, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο κίνδυνο.
Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα της πως η νέα υποβρύχια κάμερα θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση των περιφερειακών εταίρων σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας.
«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στη ναυτική ασφάλεια, τη ναυτική διαχείριση και πολλά άλλα», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης, ως παράγοντες εξελιγμένης και επιχειρησιακά αποτελεσματικής αστυνόμευσης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Αστυνομίας Κύπρου.
Η Αστυνομία, είπε, καλείται να διαχειριστεί ραγδαίες αλλαγές και εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που περιλαμβάνουν και τις αυξημένες και δικαιολογημένες απαιτήσεις των πολιτών.
«Αλλαγές και εξελίξεις σε τομείς όπως είναι η τρομοκρατία, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η παράνομη μετανάστευση, το οικονομικό έγκλημα, και η εμπορία προσώπων, αποτελούν παραδείγματα για την πολυπλοκότητα των σύγχρονων μορφών εγκλήματος», ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι η Αστυνομία Κύπρου έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει. Γι αυτούς τους λόγους, με μεθοδικότητα αναβαθμίζονται οι δυνατότητες της τόσο σε σχέση με το ανθρώπινο προσωπικό, όσο και σε σχέση με τον εξοπλισμό που διαθέτει και τις υπηρεσίες που παρέχει, συμπλήρωσε.
Ανέφερε δε ότι, στο πλαίσιο αυτό, προχωρεί η εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδιασμού για αναδιάρθρωση, που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δομών, μηχανισμών και ως εκ τούτου, των υπηρεσιών που η Αστυνομία Κύπρου προσφέρει στην κοινωνία.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ευχαρίστησε την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ειδικότερα την Πρέσβειρα Garber, διαβεβαιώνοντας ότι η Αστυνομία Κύπρου είναι ανοιχτή στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο μερών, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Σημειώνεται ότι η κάμερα έχει δυνατότητες έρευνας μεγίστου βάθους 300 μέτρων, δαγκάνα για ανέλκυση αντικειμένων και κάμερα μπροστά και πίσω για καταγραφή δεδομένων και λήψη φωτογραφιών, ενώ διαθέτει δύο προβολείς για χειρισμό και χρήση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο χειρισμός της γίνεται ενσύρματα από τη ξηρά από τα μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.