Την ανάγκη για ένα εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης για τα άτομα που αφυπνούνται από κώμα και αντιμετωπίζουν διάφορα κινητικά προβλήματα, καθώς και στήριξη τους από το κράτος σε όλα τα επίπεδα, εγείρει το “Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου”, το οποίο οργάνωσε σήμερα την “Πορεία της Λεμεσού”.
Η πορεία, που ξεκίνησε από την Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) και κατέληξε στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Lucas Project”, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Μέρα για τα δικαιώματα των ατόμων που αφυπνούνται από κώμα.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου, Χρύσης Μιχαηλίδης, ανέφερε πως άτομα που ξυπνάνε από κώμα και τα οποία “δεν έχουν μια σύζυγο που τους αγαπά και μια μάνα που ζει”, καταλήγουν σε γηροκομεία, όπου ο μέσος όρος ζωής τους σε αυτές τις συνθήκες και χωρίς τις κατάλληλες θεραπείες, δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο.
“Στόχος μας είναι να προωθήσουμε γενικά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, δηλαδή την εφαρμογή της Σύμβασης των Η.Ε, η οποία στην Κύπρο είναι Νόμος, αλλά πρέπει αυτό που προϋποθέτει να γίνει και πράξη”, συμπλήρωσε.
Είμαστε σε καθημερινό ενεργό αγώνα για τα δικαιώματα μας, δήλωσε από την πλευρά της, στο ΚΥΠΕ, η Επαρχιακή Οργανωτικός της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων, Πετρούλα Ιωάννου, τονίζοντας πως “δεν υπάρχει η σωστή ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, το κράτος δεν μας καλύπτει σε θέματα θεραπειών και φυσιοθεραπειών και ζητάμε ένα Κέντρο Αποκατάστασης”.
“Έχουμε προβεί σε αρκετές ενέργειες ως οργάνωση και σε συνεργασία με άλλους φορείς, αλλά δεν πήραμε ανταπόκριση στο θέμα της στήριξης που επιδιώκουμε”, συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της πορείας αναδείχθηκε και το πρόβλημα της έλλειψης ευαισθησίας προς τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, καθώς όχημα στάθμευσε παράνομα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των τροχοκαθισμάτων. Όταν μάλιστα υποδείχθηκε στον οδηγό να το μετακινήσει, αυτός αντέδρασε με λεκτικές απειλές κατά των ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία.
Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό, ο Χρύσης Μιχαηλίδης δήλωσε πως “δεν πρέπει να περιμένουμε η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία να εξαρτάται από τη συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση του οποιουδήποτε”.
Εξέφρασε δεν την εκτίμηση πως το θέμα θα επιλυθεί μόνο εάν υπάρξει Νομοθεσία που να προβλέπει την παραλαβή των οχημάτων αυτών με ρυμουλκό, “γιατί κάποιοι σήμερα δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν πρόστιμα αλλά να σταθμεύουν όπου τους βολεύει”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ