ΛΕΜΕΣΟΣ: Η αναπηρία μέσα από τα μάτια των παιδιών’, με πρωτοβουλία 16χρονου μαθητή

Βλέποντας την μητέρα του, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με αναπηρία, να στεναχωριέται από τη μεγάλη ταλαιπωρία που υποβαλλόταν κάθε φορά που προσπαθούσε να διακινηθεί στην πόλη, τη Λεμεσό, ένας 16χρονος μαθητής, ο Φώτης Χριστοφόρου, αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία για να περάσει το δικό του μήνυμα, μέσα από τα μάτια των ίδιων των μαθητών.

Η ιδέα απέκτησε υποστηρικτές και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αποφασίστηκε η οργάνωση βιωματικών Ημερίδων και διαγωνισμού μεταξύ σχολείων με θέμα “Η αναπηρία μέσα από τα μάτια των παιδιών”, που τελούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού.

Στόχος μας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Φώτης Χριστοφόρου, είναι τα πορίσματα των βιωματικών Ημερίδων και του διαγωνισμού, να αξιοποιηθούν από όλα τα σχολεία και όλες τις αρμόδιες Αρχές, τόσο φέτος αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, καλλιεργώντας παράλληλα τη σωστή κουλτούρα και των σεβασμό απέναντι στα ΑμεΑ.

Από την πλευρά της, η εκπαιδευτικός και εκ των συντονιστριών του προγράμματος, Μαριάννα Αντωνιάδου μας ανέφερε πως έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 14 σχολεία με τέσσερις μαθητές το καθένα και έναν εκπαιδευτικό συνοδό, που θα συμμετάσχουν σε τέσσερις βιωματικές Ημερίδες, που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, στις 6,14 και 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις 2 Μαρτίου.

“Τα παιδιά θα ακούσουν άτομα με αναπηρίες να τους μιλούν, θα δουν προβολές που έχουν να κάνουν με τη ζωή αυτών των ατόμων, θα ακούσουν γιατρούς και συγγενείς ατόμων με αναπηρίες, άτομα με αναπηρίες που ασχολούνται με τον αθλητισμό κ.α.”, συμπλήρωσε.

Στην 3η Ημερίδα, σημείωσε, οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν μια βόλτα στην πόλη με τροχοκαθίσματα, τοποθετώντας κόκκινες καρτέλες στα σημεία που δεν είναι φιλικά προς τα ΑμεΑ, θα βιντεοσκοπήσουν τη συμμετοχή τους και θα κληθούν να φτιάξουν το δικό τους φιλμάκι, διάρκειας τριών με πέντε λεπτών, παρουσιάζοντας πως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την αναπηρία.

Όλα τα φιλμάκια θα παραδοθούν και σε ελεγκτές και θα προβληθούν στις 4 Απριλίου σε καλλιτεχνική εκδήλωση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο (19:00), όπου θα γίνει και η βράβευση των τριών πρώτων που θα διακριθούν.

Τόσο οι τέσσερις βιωματικές Ημερίδες όσο και η τελετή λήξης στις 4 Απριλίου, είναι ανοικτές στο κοινό με είσοδο 5 ευρώ, με τα έσοδα να διατίθενται για την κάλυψη των εξόδων, ενώ τυχών πλεόνασμα θα δοθεί σε εθελοντικές οργανώσεις.

Την όλη προσπάθεια χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “γίνεται μια τεράστια επένδυση στη νέα γενιά να αντιληφθούν πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ανάπηρα άτομα, αφού οι ίδιοι νιώσουν αυτήν την εμπειρία μέσα από βιωματικά εργαστήρια”.

“Ο Δήμος στέκεται συμμέτοχος σε αυτές τις προσπάθειες γιατί θεωρούμε ότι είμαστε ένας Δήμος με ευαισθησία, σε μια πόλη με ευαισθησία στην οποία γίνονται πάρα πολλά αλλά υπάρχουν περιθώρια και για πολλά άλλα”, συμπλήρωσε.

Ένας από τους στόχους του Δήμου, συνέχισε, είναι να γίνει η Λεμεσός μια πλήρως προσβάσιμη πόλη στα ΑμεΑ “και αυτό σημαίνει πως τα δημόσια κτίρια πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες αλλά θα δώσουμε και κίνητρα, κυρίως ηθικά, αναγνώρισης και  επιβράβευσης, στις ιδιωτικές αναπτύξεις οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι τα κτίρια τους είναι πλήρως προσβάσιμα”.

Τέλος, τόνισε ότι “το επίπεδο του πολιτισμού μας εξαρτάται από το επίπεδο της ευαισθησίας μας στα άτομα με αναπηρίες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here