Κατέληξε η αγριόγατα Σερβάλ – Η πιθανή αιτία θανάτου της

Κατέληξε η γάτα Σερβάλ για την οποία είχαν προκληθεί αντιδράσεις ως προς τις συνθήκες φιλοξενίας της.

Υπενθυμίζεται ότι η γάτα είχε κατασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φιλοξενούνταν στον Κήπο της Λεμεσού, μέχρι να βρεθεί κάποιος τρόπος να επιστρέψει πίσω στην κηδεμόνα του.

Το Κόμμα για τα Ζώα στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό Γεωργίας η νεκροψία του ζώου να γίνει στην παρουσία ιατροδικαστή και προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.

Αυτούσια την ανακοίνωση

Μόλις σήμερα το πρωί (9/8/2022) μάθαμε τα κακά μαντάτα. Επήλθε ο θάνατος του γάτου Berton που εδώ και αρκετούς μήνες έγινε ένας μεγάλος αγώνας από το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου για να βρεθεί ένας τρόπος να σωθεί το ζώο και να καταλήξει στην κηδεμόνα.

Δυστυχώς υπέκυψε και θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που είτε έλαβαν αποφάσεις είτε είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση.

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου και η κηδεμόνας θα ζητήσουν άμεσα από τον Υπουργό Γεωργίας όπως κατά την διάρκεια της νεκροψίας να είναι παρών και ιατροδικαστής. Ήδη έχουν γίνει διευθετήσεις και στην αυριανή νεκροψία θα είναι παρών και ανεξάρτητος ιδιωτικός κτηνίατρος.

Είναι μια τραγωδία και μας θλίβει βαθύτητα ο θάνατος του Breton. Το κράτος και οι κρατικές υπηρεσίες ενώ εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν κατάλληλους αδειοδοτημένους και κατάλληλους χώρους ούτως ώστε όταν κατάσχονται ζώα να κρατιούνται εκεί και όχι να βρίσκουν την εύκολη λύση τους ζωολογικούς κήπους.

Επίσης δεν δεχόμαστε το γεγονός και τις δηλώσεις του υπεύθυνου του ζωολογικού κήπου της Πάφου οτι το ζώο μετεγχειρητικά ήταν μια χαρά (όπως έλεγαν και όλοι οι όλοι) και ότι χθες (9/8/2022) το ζώο ήταν μια χαρά και σήμερα το πρωί το βρήκαν νεκρό. Θεωρούμε ότι το ζώο είχε τόσο πολύ ταλαιπωρηθεί, είχε στερηθεί την αγάπη και συμπόνια της κηδεμόνας τους και αυτή η έλλειψη ίσως έφεραν αυτό το τραγικός αποτέλεσμα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη συμπεριφορά των αρμόδιων υπηρεσιών από την μέρα εισόδου του γάτου στην κυπριακή δημοκρατία είναι πολλά και μάλιστα πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους και γιαυτό το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την κατάληξη αυτής υπόθεσης.

Ο γάτος Μπερτόν έφυγε από την ζωή και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θεωρεί πως μια πιθανή αιτία αυτου το άδικου χαμού είναι η ταλαιπωρία που υπέστη το ζώο τους τελευταίους δύο μήνες της ζωής του και σε συνδυασμό με το έντονο άγχος αποχωρισμού από την κηδεμόνα του.

Το άγχος στις γάτες γνωρίζουμε όλοι μας ότι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας πρόκλησης ασθενειών που κάποτε αποβαίνουν μοιραίες.