ΗΠΑ: Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών παίρνουν ψυχιατρικά φάρμακα

Η χρήση ψυχιατρικών φαρμάκων όλο και αυξάνεται στις ΗΠΑ, ενώ  ένας στους έξι Αμερικανούς  παίρνει κάποιο είδος φαρμάκου σε αυτήν την κατηγορία. Όμως το πιο ανησυχητικό είναι πως φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση της χρήσης των ψυχιατρικών φαρμάκων σε παιδιά.

Η ομάδα παρακολούθησης ψυχικής υγείας και η  Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών παίρνουν επί του παρόντος ψυχιατρικά φάρμακα. Και ενώ τα μισά από αυτά τα παιδιά είναι ηλικίας 4 έως 5 ετών, ένα μεγάλο ποσοστό είναι πιο μικρά από ενός έτος. Με απλά λόγια πολλά μωρά λαμβάνουν ψυχιατρικά φάρμακα.

Δεδομένα από την IMS Health  δείχνουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, με 4.130.340 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών να λαμβάνουν κάποιο είδος ψυχιατρικού φαρμάκου κυρίως κατά του άγχους. Αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη πιο συγκλονιστικοί  εάν εξετάσουμε το γεγονός ότι οι ειδικοί πιστεύουν πως οι εκτιμήσεις αυτές είναι υπερβολικά χαμηλές και ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Όταν οι ενήλικες επιλέγουν να παίρνουν ψυχιατρικά φάρμακα, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι άσχημο, αλλά είναι επιλογή τους. Τα παιδιά, από την άλλη πλευρά, στερούνται της γνώσης για να κατανοήσουν πλήρως τον αντίκτυπο μιας τέτοιας επιλογής και αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί με αναγκαστική φαρμακευτική αγωγή. Γνωρίζουμε ήδη ότι πολλοί γιατροί έχουν οικονομικό κίνητρο για να κάνουν τους νέους να ξεκινήσουν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα, αλλά γιατί είναι τόσο πρόθυμοι οι γονείς στο να συναινέσουν; Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς λαμβάνουν και οι ίδιοι ψυχιατρικά φάρμακα. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει ουσιαστικά ένας τρόπος ζωής και πολλοί άνθρωποι σκέφτονται αυτά τα φάρμακα ως αβλαβή. Όμως η αλήθεια είναι πως τα συγκεκριμένα φάρμακα συνδέονται με καρδιακές προσβολές, ψύχωση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, μανία και αιφνίδιο θάνατο.

Τα ψυχιατρικά φάρμακα  επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου του παιδιού και την ανάπτυξή του με μη αναστρέψιμους τρόπους, οπότε είναι σημαντικό για τους γιατρούς και τους γονείς να τα έχουν ως την ύστατη λύση. Κάποιος βαθμός άγχους είναι φυσιολογικό να υπάρχει στα παιδιά καθώς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα και τα παιδιά που μαθαίνουν στρατηγικές αντιμετώπισης όταν είναι μικρά, θα έχουν μια πολύτιμη ικανότητα που θα τους βοηθήσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με κατάθλιψη, άγχος και όσα έχουν επισημανθεί με ADHD, όπως είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός, κάποιο άθλημα και πολλοί άλλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here