Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα ψηλά ενοίκια στη Λεμεσό

Το μήνυμα ότι η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους, έστειλε πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το ΑΚΕΛ, η ΕΔΟΝ και η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, στη Λεμεσό, με τους συμμετέχοντες να κρατάνε πολύχρωμες ομπρέλες.

 

Οι διαμαρτυρόμενοι πορεύθηκαν κατά μήκος της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` και συγκεντρώθηκαν στο μνημείο της Αγωνιζόμενης Μαθητιώσας Νεολαίας, έξω από το Λανίτειο Γυμνάσιο, κρατώντας εκτός από τις ομπρέλες τους και πλακάτ με συνθήματα όπως “Διεκδικούμε διασφάλιση του δικαιώματος στέγης” και “Αγωνιζόμαστε ενάντια στα ψηλά ενοίκια”.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ, της Προοδευτικής, της ΠΕΟ, της ΠΟΓΟ, της Κίνησης για το Δικαίωμα της Στέγασης, του Κινήματος κατά των εκποιήσεων και του Συνδέσμου Μονογονεΐκών Οικογενειών, οι οποίοι κάλεσαν την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει το δικαίωμα της στέγης και να σταματήσει η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των ενοικίων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η αύξηση των ενοικίων στη Λευκωσία φτάνει μέχρι και το 30% ενώ στη Λεμεσό αγγίζει το 50%, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η αύξηση των αστέγων. Στάλθηκε ακόμη το μήνυμα πως ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί και να ενωθεί, με στόχο να μην υπάρχει κανένας άστεγος στον τόπο .

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Δήμαρχοι της Μείζονος Λεμεσού, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι η σημερινή κινητοποίηση έστειλε ένα ισχυρό το μήνυμα για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγη.

“Είναι πραγματικά τραγικό γιατί η χώρα μας, από χώρα με τα πιο ψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, έχει καταλήξει να είναι χώρα αστέγων”, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι “αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, είναι αποτέλεσμα όμως και των κυβερνητικών πολιτικών”.

Είναι, συνέχισε, αποτέλεσμα του κουρέματος των μισθών των εργαζομένων, της μείωσης των εισοδημάτων, της σημαντικής αύξησης των ενοικίων αλλά είναι και αποτέλεσμα “του βαθιού κουρέματος σε όλα τα στεγαστικά προγράμματα που υπήρχαν, από αυτή την Κυβέρνηση”.

Διεμήνυσε, τέλος, ότι αποτελεί επιτακτική και άμεση αναγκαιότητα, “η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την κοινωνική αναλγησία και να προχωρήσει σε αποφάσεις, μέτρα και δράσεις, που θα δώσουν ξανά τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια για να έχουν δικαίωμα στο όνειρο για την ιδιόκτητη στέγη, αλλά την ίδια στιγμή, να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αστέγων, που κτύπησε και τη δική μας πόρτα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here