Γερμασόγεια: Zητούν απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Δεν παίζουμε με την υγεία των οικογενειών μας, διαμηνύουν κάτοικοι του Δήμου Γερμασόγειας, οι οποίοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, μετά από αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή.
Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής, όπου βρίσκεται η κεραία,  στην παρουσία του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Bουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων, του Δημάρχου και μελών του δημοτικού συμβουλίου Γερμασόγειας.
Όλοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν τη στήριξη τους προς τον αγώνα των κατοίκων για απομάκρυνση της κεραίας, η οποία είχε εγκατασταθεί το 2011 με προσωρινή άδεια, που έληξε το 2014.
Σχετικά ενημερώθηκε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του να στηρίξει την προσπάθεια, ζητώντας μέσα από επιστολή του προς την εταιρεία στην οποία ανήκει η κεραία, την άμεση μετακίνησή της. Διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία, το οποίο λήγει σε έξι περίπου μήνες.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της ομάδας πρωτοβουλίας των κατοίκων, μετρήσεις από το διαπιστευμένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου αποστάληκαν για αξιολόγηση από τρία Πανεπιστήμια, σε Ελλάδα και Σουηδία, τα οποία υπέδειξαν πως η ένταση της ακτινοβολίας είναι επικίνδυνη σε μακροχρόνια έκθεση των κατοίκων, αν και παραμένει εντός των ορίων που ορίζει η κυπριακή νομοθεσία.
Οι επηρεαζόμενοι επισημαίνουν πως τα όρια αυτά μπήκαν πριν από 20 χρόνια, όταν δεν υπήρχε αρκετή γνώση για τις συνέπειες της ακτινοβολίας και τονίζουν πως άλλες χώρες έχουν πολύ χαμηλότερα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τους, οι κάτοικοι έχουν καταθέσει ένσταση στον Επαρχιακό Λειτουργό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεων, με τον οποίον είχαν και κατ` ιδίαν συνάντηση, προσκομίζοντας του όλα τα στοιχεία και ζητώντας όπως απορριφθεί η αίτηση της εταιρείας για έκδοση πολεοδομικής άδειας.
Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, πως το νέο δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα εξέφρασε την αρνητική του θέση στην έκδοση πολεοδομικής άδειας και πως ο Δήμος έχει κινηθεί νομικά έναντι της εταιρείας, καθώς αυτή δεν ανταποκρίθηκε για απομάκρυνση της κεραίας, που συνεχίζει να λειτουργεί από το 2014 χωρίς την απαιτούμενη πολεοδομική άδεια.
Ανέφερε δε πως “η εταιρεία αγνοεί τους περιοίκους όσο και το Δήμο και τον τελευταίο μήνα έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία προώθησης πακέτων σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιώντας τον Δήμο και τον ίδιο το Δήμαρχο”, αφού όπως εξήγησε, υπάλληλοι της μεταβαίνουν από πόρτα σε πόρτα  “κάτι που θεωρώ ηθικά ανεπίτρεπτο”, λέγοντας πως προσφέρουν χαμηλές τιμές, σε συνεργασία με το Δήμο.
Τόσο ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, όσο και εκπρόσωποι της ομάδας πρωτοβουλίας των κατοίκων, μετέβησαν στο ξενοδοχείο για εξασφάλιση της υπογραφής του ιδιοκτήτη, σε επιστολή η οποία θα σταλεί στην εταιρεία και στην οποία ζητείται η άμεση μετακίνηση της κεραίας.
Πηγή: KYΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here