ΤΡΟΟΔΟΣ: Διαβάστε αναλυτικά τις εξαγγελίες του Προέδρου για την περιοχή

Τα διάφορα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε προγραμματίζονται και προωθούνται παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοινοτήτων Τροόδους και διαβεβαίωσε η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), αξιοποιώντας και ενισχύοντας το Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΑΝΕΤ και σε συνέχεια του δημόσιου διαλόγου που έλαβε χώρα σε όλα τα επίπεδα και τομείς ενδιαφέροντος, ανέλαβε το συντονισμό για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ευρύτερης Περιοχής Τροόδους, προτείνοντας μάλιστα και λύσεις όπου ήταν εφικτό.

Και σημείωσε πως στο παρόν στάδιο το Σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του για υποβολή στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση των στρατηγικών κατευθύνσεων και την αποδοχή του ως γενικού Πλαισίου Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, ο ίδιος έχει αποφασίσει να διορίσει τον Κοινοτάρχη του Καλοπαναγιώτη, Γιαννάκη Παπαδούρη, ως προσωπικό του Σύμβουλο αλλά και συντονιστή – σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς – τόσο για επίσπευση ολοκλήρωσης του όλου Σχεδίου όσο και επικαιροποίησης, με ίδια έξοδα του κ. Παπαδούρη, σειρά μελετών που εκπονήθηκαν κατά καιρούς και αφορούν τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τα έργα της περιοχής Τροόδους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αρχικά στη δημιουργία Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος, συγκεκριμένα στο χωριό Αγρίδια, και στη κατασκευή Τελεφερίκ που θα συνδέει το Μεταλλείο Αμιάντου με την πλατεία Τροόδους.

Όπως είπε η πρόταση για τη δημιουργία αστεροσκοπείου Τροόδους υποβλήθηκε από το Τμήμα Δασών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών, για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδος για την περίοδο 2014-2020, Και σημείωσε ότι η πρόταση πέρασε με επιτυχία την πρώτη φάση αξιολόγησης, ενώ μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη αναμένεται να ληφθεί η τελική αξιολόγηση για τη χρηματοδότηση του έργου, όπου ευελπιστούμε πως ένα πρωτοποριακό για την Κύπρο έργο θα υλοποιηθεί. «Η πρόταση προνοεί την κατασκευή Αστεροσκοπείου στην Κοινότητα Αγρίδια, υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης στο μεταλλείο Αμιάντου, δημιουργία εισόδων του Εθνικού Δασικού Πάρκου και δημιουργία θέσεων ενημέρωσης και πληροφόρησης. Περιλαμβάνει και τη συμμετοχή σε συνέδρια αστροπαρατήρησης και εκθέσεων τουρισμού, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα» τόνισε, αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός του έργου που αναλογεί για τους Φορείς από την Κύπρο ανέρχεται στα 1,6 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το τελεφερίκ, ένα έργο, όπως είπε, για το οποίο του ασκήθηκε κριτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι το όλο έργο θα προωθηθεί και πως εντός του Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα διατεθεί κονδύλι ύψους 150 χιλιάδων ευρώ για την προκήρυξη των προσφορών για τη Μελέτη Χάραξης και της Τεχνοοικονομικής Μελέτης, με στόχο την παρουσίαση των εν λόγω μελετών σε ιδιώτες επενδυτές για χρηματοδότηση κατασκευής και διαχείρισης του, για να αποτελέσει ένα ώριμο και ελκυστικό πακέτο επένδυσης.

Ανέφερε ακολούθως ότι η Κυβέρνηση για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας για τουριστικούς σκοπούς και ήδη έχει γίνει λεπτομερής καταγραφή των κτηρίων τα οποία έχουν χωριστεί σε 10 συμπλέγματα, με την πρώτη φάση του έργου να αφορά αξιοποίηση τριών συμπλεγμάτων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται γύρω από την Πλατεία Τροόδους, με εκτιμώμενη δαπάνη 16 εκ. ευρώ και τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.

Το πιο πάνω, όπως εξήγησε, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και στις ορεινές κοινότητες, όπου στην υπό εξέλιξη μελέτη για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών για την περιοχή Τροόδους.

Ανέφερε επίσης πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον Υπουργό Ενέργειας, τον Πρόεδρο του ΚΟΤ και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Τροόδους, λήφθηκε απόφαση για εξέταση από τον ΚΟΤ παροχής ειδικών κινήτρων σε Οργανωτές Ταξιδιών για διοχέτευση και ολιγοήμερη διαμονή ξένων τουριστών στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, στο πλαίσιο του σχεδίου διακοπών που θα περιλαμβάνει και διαμονή σε ορεινές περιοχές στην Κύπρο.

«Υποστηρικτικά του πιο πάνω μέτρου η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και στην περιοχή Τροόδους είναι και το σχέδιο κινήτρων για αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων στα Ορεινά Θέρετρα» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στη συνέχεια σειρά έργων τα οποία είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται, όπως είπε, μεταξύ των οποίων:
• Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Μεταλλείου Αμιάντου, έναντι δαπάνης €1,35 εκ. ευρώ με συγχρηματοδότηση, με πιο πρόσφατη δράση τη μετατροπή του κρατήρα του Μεταλλείου σε Τεχνητή Λίμνη.
• Η περιοχή του Τροόδους έχει κηρυχθεί σε Γεωπάρκο, το οποίο εντάχθηκε στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
• Αναβάθμιση και εμπλουτισμός υποδομών αναψυχής που προωθεί το Τμήμα Δασών στην περιοχή, κόστους 300 χιλ ευρώ.
• Δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Βιοποικιλότητα και Οικομουσείο. Αναμένεται εντός του μηνός με την κατάθεση σχετικής πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο να συσταθεί η Επιστημονική και Τεχνική Ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και η ΑΝΕΤ, και η οποία θα προωθήσει τις σχετικές μελέτες για προκήρυξη προσφορών και υλοποίηση του έργου.
• Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης Μουτουλλά – Δρόμοι του Νερού, κόστους 380 χιλ. ευρώ. Η έναρξη του έργου αναμένεται τέλος του έτους.
• Κέντρο Πληροφόρησης Σολέας στη Γαλάτα, κόστους 250 χιλ. ευρώ. Η έναρξη του έργου αναμένεται τέλος του έτους.
• Επιπλέον, το έργο ενίσχυσης θεματικού και Πολιτιστικού Τουρισμού στο Τρόοδος, κόστους 500 χιλ. ευρώ, έχει προωθηθεί για συγχρηματοδότηση από το Μηχανισμό ΕΟΧ – Νορβηγίας.

Πρόσθετα, όπως είπε ο Πρόεδρος, μέσω του Μηχανισμού ΕΟΧ – Νορβηγίας, προωθείται η Δημιουργία Σχολής Γαστρονομίας στο Σαϊτά, κόστους 730 χιλιάδων ευρώ. «Η Σχολή θα προσφέρει εκπαίδευση στη γαστρονομία χρησιμοποιώντας προϊόντα της περιοχής Τροόδους και τοπική γνώση και πρακτική και καθοδήγηση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και βιοτεχνίες τροφίμων και τοπικών εστιατορίων» τόνισε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη εξάλλου σε ειδική αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, το οποίο, μεταξύ άλλων, όπως υπέδειξε, θα χρηματοδοτήσει τόσο δημόσιες υποδομές που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διαφοροποίησης της οικονομίας της υπαίθρου και ορεινών περιοχών, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Όπως εξήγησε, στο εν λόγω Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστά οι κοινότητες της ΑΝΕΤ έργα για συγχρηματοδότηση, ενώ η ΑΝΕΤ αναμένεται να λάβει 2,7 εκ. ευρώ για την υλοποίηση μιας στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης που έχει ετοιμάσει στο πλαίσιο του μέτρου LEADER του Προγράμματος.

Σημείωσε ακολούθως πως σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες του Δημοσίου:

• Βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου του Πολίτη (ΚΕΠΟ) στον Αγρό, κόστους 100.000 χιλ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.
• Αναμένεται η προκήρυξη εντός των επόμενων ημερών των προσφορών για το Κέντρο του Πολίτη στην Κακοπετριά, κόστους 500 χιλ. ευρώ, και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2018.

Σε σχέση με τη βελτίωση των περιφερειακών υποδομών στον Τομέα της Υγείας, υλοποιούνται σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα ακόλουθα:

• H περιφερειακή στέγη ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι, κόστους 2.8 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.
• Μετατροπή του οίκου Νοσοκόμων σε Κλινική Φυματίωσης στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, κόστους 3.7 εκ. ευρώ. Οι προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Οκτώβριο και τα κατασκευαστικά έργα προβλέπεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2018 με ολοκλήρωση το Μάρτιο του 2019.
• Αναβάθμιση και Επέκταση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Κυπερούντας, κόστους 835 χιλ. ευρώ. Οι προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Οκτώβριο και το έργο προγραμματίζεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2018, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
• Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση εξοπλισμού πνευμονολογικής κλινικής, καθώς και αναβάθμιση ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ύψους 188 χιλ. ευρώ.

Εξάλλου, μέσα στα πλαίσια αναβάθμισης των υποδομών που αφορούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, καταγράφονται τα ακόλουθα:
• Η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Πελενδρίου, κόστους 187 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017.
• Η συντήρηση και αποκατάσταση θεματικού κέντρου πληροφόρησης για την ελιά / αποκατάσταση Ελιόμυλου στον Άγιο Θεράποντα, κόστους €130.000, αποπερατώθηκε το 2015.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα έργα:
• Eπέκταση του περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Κυπερούντας, κόστους 2.4 εκατ. ευρώ.
• Πολυχώρος Γνώσης και Πληροφόρησης Καλοπαναγιώτη – Μαραθάσας, κόστους 410 χιλ. ευρώ.
• Πολυδύναμο Κέντρο Ασκά, κόστους 706 χιλ. ευρώ.
• Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης / Εργαστήρι Απόσταξης Κρασιού και Ζιβανίας, με χρηματοδότηση 240 χιλ. ευρώ από την Κυβέρνηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.
• Κατασκευή γηπέδου Futsal Κ.Σ. Μονιάτη, κόστους 192 χιλ. ευρώ.
• Kατασκευή του γηπέδου αθλοπαιδιών Κάτω Μύλου, κόστους 145 χιλ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί από την Κοινότητα εντός του μήνα.
• Eξωραϊσμός του χώρου του Βιωματικού Μουσείου Κάτω Μύλου, κόστους 150 χιλ. ευρώ: Aναμένεται να ξεκινήσει εντός του μηνός και να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.
• Έχει κατακυρωθεί η προσφορά και υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις της αποκατάστασης των ζημιών στο χλοοτάπητα του γηπέδου Κακοπετριάς, κόστους 65 χιλ. ευρώ, και η έναρξη των εργασιών αναμένεται λίαν συντόμως.

Επιπλέον,  τα πιο κάτω έργα έχουν προγραμματιστεί για έναρξη, τέλος του έτους ή αρχές του νέου:
• Πολυθεματικός Χώρος Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας στον Αγρό, κόστους 590 χιλ. ευρώ.
• Αναβάθμιση του γηπέδου του Γυμνασίου Αγρού, κόστους 517 χιλ. ευρώ.
• Εγκρίθηκε η ανέγερση νέου νηπιαγωγείου κόστους 1 εκ. ευρώ στην Κυπερούντα και προωθείται η απαλλοτρίωση του χώρου από το Υπουργείο Παιδείας.
• Πολιτιστικό Κέντρο Σπηλιών, κόστους 416 χιλ. ευρώ.
• Αποκατάσταση νερόμυλου Πλατανιστάσας, κόστους 470 χιλ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για βελτίωση του οδικού δίκτυο με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης στην περιοχή:
• Ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων των ορεινών θερέτρων για κατασκευή της Α’ φάσης αυτοκινητόδρομου Λεμεσού– Σαϊτά (Πολεμίδια – Παλώδεια) ύψους 22 εκ. ευρώ., τα κατασκευαστικά έργα του οποίου αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2018. Όσον αφορά τις επόμενες φάσεις, είπε ότι το αρμόδιο Τμήμα προχωρεί στον επανασχεδιασμό του έργου έτσι ώστε να είναι οικονομικότερο και να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο.
• Παρακαμπτήριος αυτοκινητόδρομος Πελενδρίου, κόστους 2.5 εκ. ευρώ. Αναμένεται η κατακύρωση των προσφορών εντός των ημερών και η έναρξη κατασκευής περί τα τέλη του χρόνου, με ολοκλήρωση έως το τέλος του 2018.
• Δρόμος Αστρομερίτη – Ευρύχου: Έχουν ολοκληρωθεί τα κατασκευαστικά σχέδια και έχουν σταλεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τις απαλλοτριώσεις. Το κόστος του έργου αναμένεται να είναι της τάξης των 60 εκ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα ετοιμάσει το Σημείωμα Έργου για να προταθεί η ένταξη του στους Προϋπολογισμούς, όπως επιβάλλουν οι σχετικές νομοθεσίες και κανονισμοί.
• Δρόμος Λεμεσού Αγρού: Η κατασκευή του δρόμου Κάτω Μύλου – Αγρού προγραμματίζεται να προωθηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης της οδικής αρτηρίας Λεμεσού – Αγρού. Τα κατασκευαστικά σχέδια εκπονούνται από ιδιώτες μελετητές και βρίσκονται σε τελική φάση. Το κόστος του υπολογίζεται στα 4.5 εκ. ευρώ. Στη φάση αυτή γίνεται αξιολόγηση του έργου από απόψεως βιωσιμότητας και οικονομικής προσιτότητας από τη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ και το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό, εφόσον εγκριθεί, να προωθηθεί.

Επιπλέον, τα πιο κάτω έργα βρίσκονται σε εξέλιξη:
• Το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής Σολέας, κόστους 21 εκ., με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.
• Ανέγερση Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου στην Ευρύχου, κόστους 4.5. εκ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2019.
• Η Κατασκευή Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων και συναφών αποχετευτικών έργων στις Κοινότητες Αγίου Ιωάννη Αγρού και Αρακαπά, κόστους 710 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι έχουν προγραμματιστεί και τα εξής νέα έργα:
• Διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας και των παρακείμενων δρόμων στην Κοινότητα Πελενδρίου, κόστους 620 χιλ. ευρώ: Αναμένεται η έναρξη του έργου τον προσεχή Δεκέμβριο και η ολοκλήρωση του το Δεκέμβριο του 2018.
• Το έργο για την ανέγερση του Κέντρου Κοινοτικών Υπηρεσιών στον Άγιο Ιωάννη Αγρού, κόστους 243 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μηνός.
• Το έργο για τον πλατειακό χώρο παρά την εκκλησία Αγίου Αντωνίου στα Σπήλια, κόστους 150 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here